12.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 1:35
No menu items!

UPDATE. Guvernul minoritar Cioloș, la vot în Parlament. Ședința a început. Moment de reculegere pentru victimele pandemiei

spot_img
  • UPDATE

Premierul desemnat Dacian Cioloş se adresează miercuri plenului Parlamentului cu un discurs centrat pe pandemie, în care a precizat că nu intenţionează să polemizeze cu nicio forţă politică. La propunerea sa, a fost păstrat un moment de reculegere pentru victimele pandemiei.

Cioloș a făcut și o greșeală în discurs: a cerut un moment de reculegere pentru 40 (cifra reală 40.000 – n.r.) de morți de COVID-19. „Pentru toți cei care și-au pierdut viața, familiile îndoliate, pentru cei care și-au pierdut veniturile, pentru cei care nu știu cum vor ieși din iarnă cu plata facturilor suntem datori să răspundem cu responsabilitate.  Propun să ținem un moment de reculegere pentru cei 40 de români care și-au pierdut viața în pandemie”, a declarat Dacian Cioloș.

„Vin în fața dumneavoastră pentru a încerca să oferim cu toții un exemplu de responsabilitate în această situație de criză.

Rezultatele bune sau proaste le vom împărți cu cetățenii României. Suntem într-un moment de criză, din acest motiv v-aș propune ca această ședință să nu fie una pentru atacuri politice și câștigare de puncte electorale. Nu îmi doresc să țin un discurs memorabil, îmi doresc să fim responsabili.

Sunt aici pentru a-mi asuma propria vină a superficialității din trecut și pentru a-mi asuma responsabilitatea pentru ceea ce va urma. Cred că trebuie să înțelegem împreună uriașa putere și responsabilitate care este pe umerii fiecăruia dintre noi. Pandemia a ucis deja peste 40.000 de români, ceea ce înseamnă că un sfert de milion de români au fost afectați de moartea celor dragi. Pandemia nu este o glumă, este cât se poate de reală. Dincolo de albul costumelor de protecție și negrul sacilor în care sunt transportați cei morți, este realitatea. Nu doresc să polemizez! Suntem în mijlocul furtunii și trebuie să fim responsabili”, a mai spus Dacian Cioloș.

Știu că un guvern minoritar nu e o soluție ideală. Dar situația este excepțională. Știu că există orgolii și aveți întrebări. (…)

Disputa dintre noi a ideologizat vaccinarea. Riscă să apară o nouă variantă de Covid-19. USR nu câștigă nimic azi dacă trece Guvernul. Dar dovedim că președintele împreună cu partidele au găsit o soluție.

Considerăm folosirea Certificatului verde pentru angajații de la stat care vin în contact cu publicul drept una benefică. A fost așa în Republica Moldova, doar dacă vorbim de o țară apropiată cultural de noi. Vor muri inutil oameni pentru că n-am fost în graficul de vaccinare. O săptămână în plus de criză înseamnă o săptămână în plus de oameni morți”, a conchis Dacian Cioloș.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, miercuri, la ora 10.00, pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Dacian Cioloş. 

Potrivit programului, premierul desemnat Dacian Cioloş va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului.

Candidaţii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş sunt: Dan Barna – ministrul Afacerilor Externe; Nicu Fălcoi – ministrul Apărării Naţionale; Alin Stoica – ministrul Afacerilor Interne; Stelian Ion – ministrul Justiţiei; Dragoş Pîslaru – ministrul Finanţelor; Cătălin Drulă – ministrul Transporturilor şi Infrastructurii; Cristina Prună – ministrul Energiei; Claudiu Năsui – ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului; George Căţean – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Mihai Goţiu – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor; Cristian Ghinea – ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene; Ioana Mihăilă – ministrul Sănătăţii; Ionuţ Moşteanu – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei; Oana Ţoiu – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale; Corina Atanasiu – ministrul Educaţiei; Monica Berescu – ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării; Iulia Popovici – ministrul Culturii; Tudor Pop – ministrul Tineretului şi Sportului.

Marţi, miniştrii propuşi în Cabinetul Cioloş au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Toţi, cu excepţia ministrului propus la Transporturi, Cătălin Drulă, au primit avize negative. 

Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.

Potrivit Constituţiei şi regulamentelor, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. Trebuie să fie prezenţi cel puţin o jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului.

Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. USR are 80 de deputaţi şi senatori şi nicio altă formaţiune politică parlamentară nu a anunţat că susţine Cabinetul propus de Dacian Cioloş.

Raluca Dan