23.9 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 22:38
No menu items!

Guvernul le oferă profesorilor tot prime, dar și un acord politic și discuții pe Legea salarizării

spot_img

Guvernul a venit cu o nouă propunere cu care vrea să pună capăt protestului profesorilor, care a intrat în cea de-a doua săptămână. Este vorba despre două sume, de 2.000 de lei fiecare, pe care le vor primi în tranșe diferite, în lunile iunie și octombrie. Practic, Executivul a adăugat 1.500 de lei în plus față de oferta anterioară.

Nouă oferă cuprinde așadar o primă pentru „susținerea carierei didactice” acordată în două tranșe, care devin egale: 2.000 de lei în iunie, și 2.000 de lei în octombrie și încheierea unui acord politic, care sa cuprindă toate aspectele din viitoarea Lege a salarizării.

Oferta făcută de Guvern:

  1. Încheierea unui acord politic (cu PNL + PSD), care sa cuprindă toate aspectele din viitoarea lege a salarizării, Educația fiind prioritate și pornind de la principiul că salariul debutantului este la nivelul salariului mediu brut pe economie.
  2. Devansarea începerii discuțiilor pe grila de salarizare cu reprezentanții sindicatelor-  trebuiau să înceapă din 15 Iulie și au început la 29 mai, la Ministerul Muncii.

3. Creșteri ale veniturilor:

  • Pentru personalul DIDACTIC (didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control și didactic auxiliar) prime pentru susținerea carierei didactice 2.000 de lei net suma forfetară (în data5 iunie) + 2.000 lei net (5 Octombrie) din care 30% (600 lei) garantat suma forfetară – pentru diferența de 70% (1.400 lei pentru achiziție de laptopuri, tablete, cărți, materiale didactice, cu documente justificative pentru decont pana la încheierea proiectelor europene pe finanțare PNNR). Cei 2.000 lei din Octombrie se vor acorda, în fiecare an, până în anul 2027.
  • Pentru personalul NEDIDACTIC:

– majorare 8-9% pentru personalul nedidactic (prin ajungerea la salariile din Anexa nr. 8 la Legea-cadru nr. 153/2017)

– prime de câte 500 de lei net (în data de 5 Iunie), suma forfetară și 1.000 lei net (pe 5 Octombrie), din care 30% suma forfetară și 70% pentru cursuri de igiena și altele asemenea. Acești 1.000 lei din Octombrie se vor acorda, în fiecare an, până în anul 2027.

Profesorii aflați în grevă au luat act de noua ofertă. Până când liderii de sindicat vor primi răspunsul acestora, calendarul protestelor rămâne însă neschimbat.

Cel mai mare protest din ultimii ani, în Bucureşti

Mii de profesori din întreaga ţară sunt, în această dimineaţă, în drum spre Bucureşti. În total, sunt aşteptate peste 20.000 de cadre didactice la cel mai mare protest din ultimii ani.

Protestul va avea loc între orele 11.00 şi 16.00, va începe în faţa Guvernului, în Piaţa Victoriei, iar apoi profesorii vor pleca în marş spre Palatul Cotroceni.

Mitingul miilor de cadre didactice va da peste cap traficul din Capitală. Brigada Rutieră a anunțat mai multe restricții impuse șoferilor.

Pe lângă mitingul care va avea loc în Piaţa Victoriei din Bucureşti, vor avea loc proteste şi în ţară. Peste 5.000 de sindicalişti din întreg judeţul sunt aşteptaţi în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

În Suceava, organizatorii aşteaptă la proteste peste 2.000 de cadre didactice şi personal auxiliar. La Drobeta Turnu-Severin, 500 de profesori vor picheta Prefectura Mehedinţi, iar în Timişoara se vor aduna în Piaţa Operei aproximativ 300 de protestatari.

                                                                                                                  Adina Silav