9 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 4:34

Guvernul introduce vaccinarea obligatorie pentru personalul medical

spot_img

Ministerul Sănătății a publicat și lansat în dezbatere publică legea prin care se introduce obligativitatea vaccinării pentru personalul medical sau testarea acestora pe cheltuială proprie. Actul legislativ urmează să intre pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Florin Cîțu declara recent că “deocamdată, vaccinarea obligatorie este ultima variantă pentru România”.

Potrivit proiectului de act normativ, personalul medical care refuză testarea s-ar expune unei sancțiuni severe, și anume, întreruperea contractului de muncă pentru 30 de zile.

Premierul Florin Cîțu a declarat zilele trecute că, deocamdată, vaccinarea obligatorie este ultima variantă pentru România, spunând că o astfel de măsură ridică unele întrebări la care momentan nu a știut nimeni să răspundă.

Președintele Klaus Iohannis a pledat, însă, pentru vaccinarea obligatorie în anumite domenii esențiale. “Vaccinarea anti-COVID-19 va trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii din domenii esenţiale, în condiţiile în care pandemia evoluează şi numărul de infectări creşte”, a spus Iohannis în urmă cu patru zile.

Pe de altă parte, Avocatul Poporului, Renate Weber, a susținut, în vară, că vaccinarea obligatorie a cadrelor medicale ar fi ilegală.

“Niciun angajat nu poate fi condiționat de angajator să se vaccineze împotriva Covid-19, vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării de către angajator o apreciem în afara cadrului legal“, a susținut Avocatul Poporului.

Documentul poate fi consultat AICI

                                                                                                 Cora Dumitrescu