2.3 C
București
luni, 8 martie 2021 - 2:36

Guvernul instituie azi, prin Ordonanță, starea de alertă. Ludovic Orban s-a pus singur șef peste Comitetul Național pentru Situații de Urgență

Guvernul adoptă, în ședința de joi, o ordonanță de urgență care reglementează măsurile de trecere de la starea de urgență la starea de alertă. Premierul Ludovic Orban a declarat, la începutul ședinței, că va prelua conducerea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) și va fi secondat de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Până acum, CNSSA era condus doar de ministrul de interne.

Tot astăzi, CNSSU va declara starea de alertă, în baza Ordonanței de urgență nr. 21/2004 care reglementează situațiile de urgență. În acest moment, legea-cadru care aduce noi reglementări în starea de alertă nu este încă în vigoare, fiind adoptată ieri de Parlament.

Orban a mai cerut miniștrilor ca, împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică, să stabilească normele de sănătate de securitate a muncii care trebuie respectate în toate activitățile, atât pentru cele în care vor exista restricții, cât și în domeniile pentru care se ridică restricțiile.

”Aici este vorba de regulile privitoare la circulația mijloacele de transport public, este vorba de regulile privind funcționarea spațiilor comerciale, regulile privind funcționarea hotelurilor, regulile privind funcționarea întreprinderilor și tuturor categoriilor de activități pentru care se ridică restricțiile și unde este necesară o reglementare foarte serioasă a măsurilor de sănătate publică pentru protejarea cetățenilor români”, a spus premierul.

De asemenea, în cadrul ședinței de astăzi, Guvernul va adopta o ordonanță de urgență care prevede măsurile pentru trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, în special acele măsuri care vizează drepturi ale cetățenilor, facilități acordate în perioada stării de urgență și care vor fi prelungite dincolo de starea de urgență. Este vorba și de prelungirea unor măsuri de sprijin pentru persoane și companii din perioada stării de urgență, până la începutul lunii iunie, inclusiv pe unele domenii restricționate, în paralel cu măsurile de relansare economică.