22.8 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 12:16
No menu items!

Guvernul ia în calcul eliminarea articolului referitor la plata CASS de către cei care nu au venituri

spot_img

Guvernul va face o analiză până la sfârșitul acestei luni pentru a vedea dacă se susține din punct de vedere fiscal și constituțional articolul 180 din Codul fiscal, care se referă la obligația persoanelor care nu realizează venituri de a plăti contribuția la asigurările de sănătate, a declarat miercuri purtătorul cuvânt al Guvernului Dan Suciu.

”Vom face până la sfârșitul lunii ianuarie — începutul lunii februarie o analiză în legătură cu sustenabilitatea acestui articol 180 atât din punct de vedere fiscal, cât și constituțional, pentru că și din punct de vedere constituțional se pune problema dacă se respectă prin acest articol principiul justei așezări a sarcinii fiscale. (…) Costurile de implementare, așa cum rezultă ele din articolul respectiv, par a fi mai mari decât veniturile care ar rezulta, așa încât se pune la modul serios întrebarea dacă se susține din acest punct de vedere articolul”, a spus Suciu, într-un briefing la Palatul Victoria.

Declarații Dan Suciu:

  • Nu va fi un impact bugetar în cazul în care se va ajunge la concluzia că va trebui să facem o modificare substanțială, pentru că nu au fost luate în calcul contribuțiile la sănătate ale persoanelor fără eventuale venituri declarate — cele trei milioane care se tot invocau — așa că nu vor exista costuri suplimentare și nu va avea impact bugetar o eventuală decizie de a transforma articolul respectiv într-unul cu un caracter opțional mai bine conturat.
  • Guvernul nu intenționează să îi vâneze pe cei fără venituri pentru a stabili dacă aceștia spun sau nu adevărul legat de veniturile pe care le au.
  • Articolul respectiv încerca să deschidă posibilitatea de a reintra în sistemul de sănătate a persoanelor care vor să beneficieze de servicii de sănătate și prin aceasta sunt dispuse să plătească 6 luni în urmă 5,5% din salariul minim. Codul fiscal introducea o declarație pe propria răspundere prin care spuneai că nu ai venituri. Una este când persoana intră în sistem de bună voie sau pentru că suferă de anumită boală și vrea să beneficieze de tratamentele sau de serviciile sistemului de sănătate și alta este de a cere imperativ unor persoane care nu au venituri, dar nici nu au nevoie de asistență medicală și să începem să îi vânăm prin țară să vedem dacă chiar așa e. Acel lucru nu îl vom face. Asta nu înseamnă că nu există un caracter obligatoriu al contribuției la sănătate, pentru că așa spune legea sănătății.
  • În cazul persoanelor care într-adevăr nu au venituri și își asumă această chestiune și sunt în sărăcie absolută, ele beneficiază în continuare de servicii de sănătate pe baza unui precedent și pe baza unei situații pe care, din păcate, nu putem modifica în acest moment.

Sintagma persoane fără venituri se referă la cei care nu sunt înregistrați nici ca șomeri, nici ca asistați social, copii sau studenți, aceste categorii fiind asigurate din oficiu.

T.S.