18.9 C
București
joi, 28 martie 2024 - 14:02
No menu items!

Guvernul francez, dat în judecată de medici și cetățeni pentru cum a gestionat criza de coronavirus

spot_img

Procurorul general al Franței a anunțat că 63 de reclamații au fost înregistrate împotriva Guvernului de la Paris, pentru gestionarea deficitară a crizei coronavirusului, la Curtea de justiţie a Republicii (CJR).

CJR este unica instanţă abilitată să judece acţiuni comise de membri ai guvernului aflaţi în funcţii. Şeful statului este absolvit de reponsabilităţi penale pentru acţiunile realizate în timpul exercitării atribuţiilor sale.

Aceste reclamaţii, dintre care primele au fost depuse la sfârşitul lunii martie şi începutul izolării, sunt în curs de examinare de către comisia de cercetare a CJR, „care face serviciul de filtrare şi care va trebui să aprecieze singură urmarea ce trebuie dată acestor 63 de reclamaţii”.

Comisia respectivă, compusă din zece înalţi magistraţi, „poate decide fie clasarea fără nicio urmare, fie transmiterea dosarului către procurorul general, care ar fi atunci obligat să anunţe comisia de instrucţie, care va acţiona în cele din urmă ca un judecător de instrucţie”, a explicat Francois Molins.

Reclamațiile îl vizează pe premier, pe cei doi miniştri ai sănătăţii care s-au succedat, precum şi pe omologii lor de la Justiţie, Muncă şi Interne.

„Aceste plângeri pot veni din orizonturi foarte diferite, de la simple persoane particulare, sindicate, asociaţii, medici… Găsim câte ceva din toate cazurile, cu plângeri de o pagină absolut motivate şi altele mai detaliate şi mai la obiect, de câte 20 de pagini”, a spus procurorul general. Faptele denunțate sunt de „punere în pericol a vieţii altcuiva”, de „omucidere invonluntară”, de „neacordare de asistenţă unei persoane aflate în pericol” sau de abţinere de la luarea unor măsuri din timp pentru încetinirea răspândirii epidemiei.