4.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 16:21
No menu items!

Guvernul FRANȚEI a DEMISIONAT – UPDATE

spot_img

„Componența (noului guvern) va fi anunțată marți”

 franta - guvern

Premierul francez Manuel Valls a prezentat luni demisia guvernului, a anunțat președintele Francois Hollande, care l-a însărcinat cu formarea unui nou executiv, informează EFE.

„Componența (noului guvern) va fi anunțată mâine” (marți), a informat Hollande într-un scurt comunicat de presă difuzat după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, miniștrii economiei, Arnaud Montebourg, și al educației, Benoit Hamon, au criticat public politica executivului.

“Şeful statului i-a cerut să formeze o echipă în conformitate cu orientările pe care le-a definit el-însuşi pentru ţara noastră”, anunţă preşedinţia într-un comunicat, în contextul în care o criză cu privire la politica economică zguduie Guvernul, potrivit AFP.

Hollande “l-a primit în această (luni) dimineaţa pe premier”, se arată în comunicat. “Manuel Valls a prezentat preşedintelui Republicii demisia Guvernului său”. Preşedinţia franceză subliniază că alcătuirea noului Guvern “va fi anunţată marţi“.

Demisia guvernului vine după ce ministrul economiei, de stânga, a făcut apel la adoptarea de noi politici economice și a pus sub semnul întrebării ceea ce el a calificat drept ‘obsesia’ Germaniei față de rigoarea bugetară. De altfel, într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul francez Le Monde, Arnaud Montebourg a spus că este nevoie ‘să se ridice tonul’ la Germania ‘prinsă în capcana politicii de austeritate’, apreciind că Franța, unde creșterea întârzie să prindă avânt, nu mai poate aștepta ca ‘lucrurile să vină de la sine’.

‘Trebuie să ridicăm tonul. Germania este prinsă în capcană de politica de austeritate pe care ea a impus-o întregii Europe’, a declarat ministrul socialist. ‘Când spun Germania, vreau să vorbesc despre dreapta germană care o sprijină pe Angela Merkel. Franța nu vrea să se alinieze la axiomele ideologice ale dreptei germane’, a continuat Montebourg, în interviu, cunoscut pentru luările sale de poziție tranșante ce suscită uneori polemici.

“Nu mai putem să lăsăm lucrurile să meargă de la sine”, a apreciat ministrul.

El a făcut aceste declaraţii după ce Berlinul a respins apelul preşedintelui Hollande de reorientare a politicilor europene în favoarea creşterii economice şi creării unor locuri de muncă, într-un context de nervozitate economică persistentă în Franţa.

C.A.