10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 11:16

Guvernul Cîțu și-a tras SERVICIU SECRET

spot_img

Guvernul Florin Cîțu a înființat, prin Ordonanță de urgență, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), un serviciu secret care va fi în coordonarea premierului și care va fi finanțată din bugetul SGG. Directorul DNSC și cei cinci adjuncți ai săi au avut nevoie de aviz de la CSAT, fiind pentru prima dată când Consiliul Suprem de Apărare a Țării și-a dat avizul pentru astfel de funcții.

Conform OUG apărute vineri în Monitorul Oficial, Directoratul Național de Securitate Cibernetică va fi condus de un director cu rang de secretar de stat și cinci adjuncți cu rang de subsecretar de stat. Mandatului directorului va fi de 5 ani. Directorul și cei cinci adjuncți sunt numiți și eliberați din funcție prin decizie a prim-ministrului, cu avizul CSAT.

De altfel, conform umbrela-strategica.ro, comitetul director al DNSC este format din reprezentanți ai tuturor serviciilor secrete –  SRI, SIE, STS, SPP, dar și din reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, ai premierului, MAI, MApN, MAE, Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii, Ministerul Educației, Ministerul Cercetării și Digitalizării, ANCOM și ORNISS.

DNSC va avea 1250 de angajați, în toate județele și va prelua activitatea CERT-RO, Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, înființat prin hotărâre de guvern în 2011 și care are acum un număr de angajați de zece ori mai mic decât noua structură, adica 149.

Principala responsabilitate a DNSC este asigurarea securității cibernetice a spațiului cibernetic național civil, în colaborare cu instituțiile și autoritățile competente.

Marilena Nedelcu