20.5 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 21:09
No menu items!

Guvernul Cîțu e asaltat de proteste – Polițiștii, SANITAS, Cartel ALFA și alți bugetari ies în stradă în următoarele 2 luni

spot_img

După anunțul polițiștilor că nu mai dau amenzi, ci doar avertismente în urma înghețării salariilor, protestele au început să curgă în fața Palatului Victoria – personalul sanitar este nemulțumit de politica fiscală a guvernuli, iar acum se alătură și cartel ALFA, care reunește peste 600.000 de lucrători în cele 41 de organizații, federații profesionale sau sindicate naționale membre.

Conform unui comunicat transmis de CNS Cartel ALFA, în urma analizei situației actuale, a programului de guvernare, a măsurilor luate sau anunțate de actualul guvern, care dezavantajează profund și preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederație, și, mai larg, categoriile cele mai sărace ale cetățenilor, s-a decis declanșarea unui program de acțiuni de protest.

„Pentru a putea respecta măsurile de securitate sanitară din această perioadă, acțiunile se vor desfășura etapizat și în cascadă, pe parcursul lunilor ianuarie și februarie și cuprind acțiuni de stradă, manifestări în fața instituțiilor publice, prefecturi, Administrația Prezidențială, Ministere, sediul partidelor guvernamentale, memorii, scrisori, petiții, discuții cu parlamentari din toate partidele parlamentare”, se afrată în comunicatul ALFA.

Sindicaliştii din Poliţie au cerut Guvernului să renunțe la decizia de îngheţare a salariilor, urmând ca din data de 11 ianuarie să nu mai dea amenzi, ci doar avertismente, iar din 18 ianuarie vor exercita doar atribuţiile din fişa postului, nu şi pe cele care ţin de comunicarea deciziilor de carantinare. De asemenea, polițiștii amenință că nu vor mai face ore suplimentare, iar în 25 ianuarie vor soluţiona doar urgenţele, ultima acţiune fiind un protest în faţa Ministerului Afacerilor Interne.

Organizaţiile Sanitas judeţene au pichetat marți, 12 ianuarie, Palatul Victoria dar și prefecturile din întreaga ţara, solicitând şi convocarea comisiilor de dialog social. Vor fi pichetate şi sediile Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Finanţelor Publice, Guvernului şi Parlamentului României în perioada în care vor avea loc dezbaterile pe Legea bugetului de stat.

„Refuzul Guvernului de a respecta legea şi de a acorda salariile cuvenite pentru anul 2021 salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială reprezintă o jignire la adresa efortului pe care fiecare dintre aceştia îl depune zi de zi la locul de muncă, de mai bine de 11 luni. În aceste condiţii, Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS, întrunit astăzi, 5 ianuarie 2021, reprezentând peste 100.000 de membri de sindicat din unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială, a analizat situaţia creată de apariţia OUG nr. 226/2020 şi a decis organizarea în următoarea perioadă a unei serii de acţiuni pentru susţinerea următoarelor revendicări: aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 – Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; stabilirea sporului de condiţii prin raportare la salariul de bază aflat în plată; acordarea stimulentului de risc salariaţilor din asistenţa socială”, se arată într-un comunicat SANITAS.

Miercuri, 13 ianuarie, angajații din penitenciare vin la Guvern să ceară creşterea salariului minim. Tot miercuri este un protest organizat de PUBLISIND (Blocul Național Sindical) și de Sidicatulu Lucătorilor Poștali din România, filiala Muntenia.