8 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 8:01

Guvernul caută argumente pentru a amâna scumpirea gazelor pentru companii și CET-uri

spot_img

Extinderea termenului pentru liberalizare presupune o aprobare de la Comisia Europeană

conducta gaze

Departamentul pentru Energie a anunțat luni că a primit ”mai multe solicitări” din partea unor companii private de a amâna liberalizarea preţurilor pentru consumatorii industriali, inclusiv CET-uri.

De asemenea, Departamentul a primit o solicitare de iniţiere a modificării legislaţiei de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi de la o serie de operatori privaţi pentru a amâna cu cel puţin un an liberalizarea preţurilor pentru centralele de cogenerare care produc energie termică pentru populaţie şi de a le asimila pe acestea consumatorilor casnici, din punctul de vedere al tarifelor.

Instituția a transmis că analizează aceste solicitări şi că a cerut către ANRE date suplimentare care să demonstreze necesitatea amânării liberalizării.

”Departamentul pentru Energie consideră că o amânare parţială sau totală a liberalizării pentru consumatorii industriali (inclusiv CET-uri) necesită o aprobare prealabilă a Comisiei Europene”, se arată într-un comunicat de presă.

Niculae Havrileț, președintele ANRE, a afirmat luni că prețul gazelor naturale nu va crește în perioada următoare, însă este posibilă o majorare a prețului la energia termică furnizată consumatorilor casnici racordați la sistemul centralizat.

”Aceste centrale termice funcționează în zona eligibilă și în mod normal ar trebui să-și ia gaze naturale din zona concurențială, care au preț mai mare decât prețul pe care îl au consumatorii casnici, care până în 2021 vor beneficia de un program de creștere etapizată și nu se pune problema de creștere a prețului la acest tip de consumatori, ci doar la consumatorii casnici, care sunt discriminați, pentru că centralele termice de care aparțin ei sunt obligate să ia gaze naturale de pe piața concurențială la prețuri de industrie”, a spus Havrileț.

Preţurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din producţia internă vor rămâne neschimbate de la 1 ianuarie 2015.

În luna septembrie, Guvernul a decis suspendarea calendarului de liberalizare a prețurilor la gaze pentru populație.