vineri, 23 octombrie 2020 - 0:42

Guvernul britanic, criticat de mai multe țări pentru presiunile asupra The Guardian

Programele candidaților PNL Buzău la alegerile parlamentare

Candidații organizației județene Buzău a Partidului Națio­nal Liberal au depus, ieri, la Biroul Electoral Județean, dosarele în vederea participării la alegerile parlamentare din 6...

Două localități din Cluj, la un pas de carantina totală

Autoritățile din Cluj propun intrarea în carantină a localităților Sic și Săvădisla, o decizie în acest sens urmând să fie luată joi seara, în...

Revoltă în PSD după ce fiul lui Cristian Popescu Piedone a fost impus pe listele pentru parlamentare

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, vicepreședinte al organizației județene PSD Suceava, s-a declarat revoltat de impunerea de la centru pe un loc eligibil pe...

„Este pandemia secolului. Toate sistemele medicale din lume au clacat”

Managerul Institutului Matei Balș, medicul Adrian Streinu Cercel, susține că pandemia va mai dura încă 2 ani, iar soluția pentru a face față crizei...

Guvernul britanic, criticat de mai multe țări pentru presiunile asupra The Guardian
foto: www.theguardian.com

Mai multe ţări au criticat deschis, miercuri, Guvernul britanic, exprimându-şi îngrijorarea faţă de ameninţarea libertăţii presei după reţinerea colaboratorului cotidianului The Guardian şi distrugerea unor documente secrete încredinţate cotidianului de americanul Edward Snowden.

Presiunea a crescut miercuri asupra Londrei, presa afirmând că premierul David Cameron în persoană a trimis unul dintre locotenenţii săi pentru ca ziarul The Guardian să distrugă elementele incriminate, informează Mediafax.

Autorităţile britanice erau deja în vizorul criticilor – în principal din partea organizaţiilor pentru apărarea libertăţilor – după reţinerea, duminică, pe aeroportul Heathrow a lui David Miranda, partenerul şi asistentul jurnalistului Guardian Glenn Greenwald.

Greenwald a publicat în ultimele luni articole privind amploarea sistemului de supraveghere al Statelor Unite şi Marii Britanii, pronind de la documente care i-au fost încredinţate de Edward Snowden, fost consultant al agenţiei americane de securitate NSA, căutat pentru spionaj de către Washington.

Miercuri, Consiliul Europei s-a declarat îngrijorat cu privire la atitudinea Londrei. Într-o scrisoare adresată ministrului britanic de Interne, Theresa May, secretarul general al organizaţiei paneuropene, Thorbjorn Jagland, a cerut “informaţii” cu privire la acest caz, care ar putea avea “un efect nefast asupra libertăţii de exprimare garantate prin articolul 10 al Convenţiei europene pentru drepturile omului”.

“Nu putem doar să criticăm problemele libertăţii de exprimare în Ucraina, Rusia sau Ungaria. Trebuie să aplicăm aceleaşi norme peste tot, inclusiv în ţări precum Marea Britanie”, a adăugat purtătorul său de cuvânt, Daniel Holtgen.

Guvernul german s-a alăturat vocilor critice, apreciind că “a fost depăşită linia roşie” şi că reţinerea lui David Miranda este “inacceptabilă”. “Există motive de îngrijorare”, a reacţionat delegatul ministerial pentru drepturile omului, Markus Löning.

Autorităţile britanice au justificat reţinerea tânărului brazilian ascunzându-se în spatele luptei antiteroriste, dar Löning a declarat că nu a identificat “nicio legătură cu terorismul”, în acest caz.

Moscova, care i-a acordat azil lui Edward Snowden, a acuzat la rândul său Londra de standarde duble. “Constatăm că iniţiativele luate de autorităţile britanice în privinţa cotidianului The Guardian contrastează cu declaraţiile părţii britanice privind ataşamentul său faţă de drepturile universale ale omului”, a reacţionat Ministerul rus de Externe.

Mai multe mass-media – The Independent, The Daily Mail şi BBC – l-au identificat miercuri pe autorul presiunilor exercitate asupra cotidianul The Guardian ca fiind Jeremy Heywood, şeful funcţionarilor britanici şi unul dintre principalii locotenenţi ai lui David Cameron.

BBC a citat mai multe surse guvernamentale care confirmă această implicare la cel mai înalt nivel al statului.

Ministrul de Interne a confirmat implicit, miercuri, aceste informaţii, apreciind că “nu consideră suprinzător faptul că cineva de la un nivel aşa de înalt din Guvern să fie implicat în astfel de cazuri”.

“Este normal ca Guvernul să aibă astfel de discuţii cu Guardian şi ca acţiunea luată să fie aceasta. Dacă Guvernul crede că informaţii care ar putea ajuta teroriştii nu sunt păstrate într-un loc sigur, cred că este normal să acţioneze”, a adăugat el.

The Guardian, cotidian apropiat opoziţiei laburiste, a revenit miercuri în detaliu asupra presiunilor la care a fost supus de funcţionari de rang înalt. “Au spus că le este teamă că guvernele străine, în special Rusia şi China, ar putea pirata reţeaua Guardian”, a povestit cotidianul, care a recurs, în urmă cu o lună, la distrugerea hard disk-urilor sub supravegherea a doi reprezentanţi ai serviciului britanic de interceptări.

Un “gest simbolic zadarnic”, potrivit The Guardian, deoarece există alte copii ale documentelor şi acestea sunt folosite în continuare de publicaţii din Statele Unite şi Brazilia.

La rândul său, David Miranda a demarat, marţi, o acţiune în justiţie împotriva Guvernului britanic pentru reţinerea sa şi confiscarea de documente jurnalistice.

 

C.I.

Șerban Nicolae a demisionat din PSD: Am fost tras pe tușă că așa vor adversarii politici

Senatorul Șerban Nicolae a decis să demsioneze din PSD, după ce nu a fost pus pe lista pentru alegerile parlamentare. Șerban Nicolae susține că el...

CCR se pronunță azi pe conflictul dintre Parlament și Parchetul General, în cazul dosarului deschis lui Tăriceanu

Curtea Constituţională a României s-ar putea pronunţa, astăzi, pe cererea de soluţionare a unui conflict juridic dintre Senat şi Parchetul de pe lângă Înalta...

Guvernul face angajări, în timp ce închide locuri de muncă în mediul privat

În plină criză economică și socială, care a dus la închiderea de zecii de mii de locuri de muncă, în sistemul public angajările pe...

Statul a distribuit doar 1,6% din măștile produse de utilajul de 1 milion de euro inaugurat cu fast de Orban

Doar 60.000 măști au fost distribuite din cele produse de utilajul de 1.000.000 euro, inaugurat cu mare fast de Orban. De ce s-au livrat...

Conducerea PSD a invalidat lista lui Oprișan. Liderul de la Vrancea: „Ciolacu nu e stăpân”

Consiliul Politic Naţional al PSD a decis, marți, să invalideze lista candidaților PSD Vrancea la alegerile parlamenare, au declarat surse social-democrate pentru ȘTIRIPESURSE.RO. Marian Oprişan...