Guvernul britanic a obligat The Guardian să distrugă dosarele de la Eduard Snowden

Guvernul britanic a forţat The Guardian să distrugă dosarele de la Eduard Snowden

Guvernul britanic a forţat The Guardian să distrugă dosarele de la Eduard Snowden

Guvernul britanic a pus presiune pe cotidianul The Guardian să distrugă dosare, ameninţându-l cu o procedură judiciară după publicarea unor documente secrete americane furnizate de Edward Snowden, a declarat marţi editorul jurnalului britanic, Alan Rusbridger relatează AFP.

Rusbridger a precizat că a fost contactat „de un foarte înalt responsabil al guvernului, care afirma că reprezintă opinia premierului” și care „i-a cerut returnarea sau distrugerea tuturor materialelor pe care le avea în lucru”.

The Guardian se afla în proces de publicare a dezvăluirilor privind programele de supraveghere în masă ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA şi ale omologului său britanic, GCHQ, după ce fostul consultant american Eduard Snowden i-a transmis cotidianului mii de documente secrete.

Într-un articol publicat marţi de The Guardian, Rusbridger susţine că autorităţile i-au spus: „V-aţi distrat destul. Acum vrem să daţi înapoi lucrurile acestea”.

Editorul a declarat că guvernul l-a ameninţat să demareze o procedură judiciară pentru a încerca să recupereze documentele secrete, în cazul în care jurnalul nu le distruge.

În acest sens,

Doi experţi în securitate de la GCHQ au supravegheat distrugerea harddisk-urilor în subsolul The Guardian pentru a se asigura că nu mai există nimic care ar putea prezenta vreun interes de a fi transmis agenţilor chinezi

Alan Rusbridger

Publicarea articolului lui Alan Rusbridger a survenit în contextul în care autorităţile britanice sunt vizate de un val de proteste după arestarea timp de nouă ore a lui David Miranda, partenerul jurnalistului care a lucrat cu Snowden pentru a dezvălui programele de supraveghere americane.

 

C.I.

NICIUN COMENTARIU