2.9 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 12:14
No menu items!

Guvernul ar putea amâna acciza de 7 eurocenți, doar la motorină, cu 3 luni

spot_img

pompa benzina

Guvernul intenţionează să aplice acciza de 7 eurocenţi doar la benzină şi să amâne introducerea acestei taxe la motorină pentru o perioadă de trei luni, interval în care să fie căutate soluţii, a anunţat luni premierul Victor Ponta.

El a precizat că ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a plecat la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii Comisiei Europene despre această temă, având consultări cu şi cu Fondul Monetar Internaţional. Premierul a explicat că, astfel, operatorii de transport marfă, care folosesc motorina drept carburant, nu vor mai suporta această acciză, pe care să o introducă în preţul bunurilor de consum.

El a precizat totodată că i-a informat atât pe preşedintele Traian Băsescu, cât şi pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre această soluţie şi a explicat că pentru cele trei luni de amânare nu este necesar să fie redeschisă Legea bugetului, ci doar recalcularea unor parametri de deficit aferenţi acestei perioade.

“Am discutat şi week-end, şi astăzi Liviu Voinea a plecat la Bruxelles cu o anumită misiune din partea mea, aceea de a avea un acord final al Comisiei Europene pentru ca acciza de 7 cenţi să o aplicăm doar la benzină – benzina în România, ca preţ, este cea mai ieftină din toată Uniunea Europeană şi oricum nu afectează creşterea cu 7 cenţi economia în ansamblu- iar la motorină să amânăm, pentru moment, cu trei luni introducerea accizei, în aşa fel încât efectul asupra preţurilor bunurilor de consum să nu fie imediat, în aceste trei luni urmând să găsim soluţii dacă putem în continuare, doar pentru motorină, să avem un regim fiscal special”, a spus Ponta.

Guvernul a decis ca accizele pentru anul viitor să se calculeze la același curs la care s-au calculat și cele pentru acest an, respectiv 4,5223 lei pentru un euro, valoare care se actualizează cu o medie a inflației de 4,77%.  Astfel, rezultă un curs pentru accize de 4,7380 lei pentru un euro în 2014, cu 6,2% mai mare decât cel care ar fi trebuit să fie luat în calcul pentru anul viitor. Nu în ultimul rând, la carburanți se adaugă o creștere suplimentară a accizelor de 7 eurocenți pe litru.

C.C.