13.8 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 7:26

Guvernul a aprobat trei memorandumuri cu Malaysia privind extrădarea și transferul deținuților

spot_img

Guvernul a aprobat miercuri trei memorandumuri privind negocierea tratatelor dintre România şi Malaysia referitoare la transferul persoanelor condamnate, extrădarea şi asistenţa judiciară în materie penală.

”Consolidăm aceste relaţii pe linii judiciare cu Malaysia pentru că sunt cetăţeni români care exercită pedepse de privare de libertate în Malaysia şi vrem să avem instrumentele necesare pentru a gestiona aceste cazuri într-un mod adecvat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

Suciu a precizat că nu a vrut să precizeze dacă documentele aprobate se referă şi la tânărul condamnat la moarte în această ţară.

”Toată discuţia care trebuie setată în urma apariţiei acestor memorandumuri este de a stabili anumite repere judice, de colaborare judiciară cu Malaysia. Vom vedea, pe măsură ce aceste memorandumuri se activează ca documente oficiale, ce putem face pentru persoanele care sunt private de libertate acolo pe diferite speţe”, a precizat Dan Suciu.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că semnalul dat de Executiv este că este interesat de soarta acestor oameni şi face tot ce poate în limitele dreptului internaţional de a răspunde solicitărilor primite.

Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei a confirmat pedeapsa capitală în cazul lui Ionuț Gologan printr-o decizie definitivă, urmând ca avocaţii românului să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaysian în care a fost comisă fapta, anunţa MAE la sfârşitul lunii ianuarie.

Potrivit procedurilor malaysiene, această cerere va fi analizată de o Comisie de Graţiere, care se convoacă la solicitarea sultanului. MAE a precizat că sentinţa nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluţionată cererea de graţiere, iar acest demers poate fi de durată.

De asemenea, MAE a precizat că legislaţia malaysiană privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire. Autorităţile malaysiene au informat oficial că au blocat administrativ execuţiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii.

R.D.