0.8 C
București
duminică, 16 ianuarie 2022 - 21:20
No menu items!

Guvernul aprobă monitorizarea cartelelor pre-plătite, la solicitarea CSAT

spot_img

telefon_interceptare

După ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene interzice abuzurile generate de Legea “Big Brother”, Guvernul Ponta aprobă extinderea posibilității de monitorizare strictă a comunicațiilor și în cazul cartelelor pre-plătite.

Premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, la debutul ședinței de Guvern, că Executivul va dezbate, la solicitarea CSAT, un proiect de lege privind regimul cartelelor telefonice pre-plătite, care va fi aprobat şi transmis Parlamentului.

Proiectul de lege modifică OUG 111/2011 privind comunicaţiile electronice.

Înainte de aprobare, Ponta a verificat dacă proiectul este în forma în care să poată fi transmis Parlamentului, potrivit solicitării Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Proiectul de lege, domnul Cotovelea, aţi avansat împreună cu ministrul justiţiei? Putem să-l trimitem la Parlament conform solicitării CSAT?”, s-a interesat premierul, în şedinţa de guvern.

Ministrul a confirmat că proiectul este redactat şi se referă la regimul cartelelor pre-plătite. “Avem inclusiv semnătura ministrului justiţiei pe acest proiect de lege cu cartelele pre-pay, titlul este mai lung, sub rezerva că domnul ministru Morar (secretarul general al Guvernului – n.r.) va primi varianta semnată şi de către directorul SRI, Cristian Maior“, a spus Cotovelea.

Proiectul prevede că, atunci când o persoană va cumpăra o cartelă pre-platită, va trebui să prezinte codul numeric personal şi, dacă ulterior un judecător va decide interceptarea numărului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica deţinătorul acestei cartele.

Argumentul a fost că zona cartelelor pre-plătite este folosită pentru infracţiuni economice, existând şi riscul de utilizare a acestor cartele în activităţi legate de terorism.

Raluca Dan