13.6 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 13:40

Guvernul adoptă legea de reducere a CAS. Documentul va fi trimis Parlamentului spre aprobare rapidă

spot_img

Proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie va fi trimis la Parlament, unde va fi adoptat în procedură de urgență

Imagini regizate cu bancnote, 8 noiembrie 2007. Foto: Andrei Spirache

Proiectul legii de reducere a contribuţiilor de asigurări sociale (CAS), cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie, va fi discutat, miercuri, de Guvern şi trimis cât mai rapid la Parlament, unde va fi adoptat de Senat în procedură de urgenţă şi de deputaţi la începutul lunii iulie, a declarat premierul Victor Ponta, la începutul ședinței Executivului.

Avem pe ordinea de zi proiectul de lege privind modificarea Codului Fiscal, în sensul reducerii contribuţiilor de asigurări cu 5% (puncte -n.r.) de la 1 octombrie. Vreau să plece la Parlament cât mai repede. Senatul mi-a comunicat că aşteaptă proiectul, îl dezbate în procedura cea mai rapidă şi îl adoptă, iar Camera Deputaţiilor, la începutul lunii iulie, va avea oricum o sesiune extraordinară pentru a aproba ratificarea Acordului de asociere între Moldova şi Uniunea Europeană şi atunci îl adoptă şi Camera Deputaţilor, deci poate pleca la preşedinte pentru promulgare.

Victor Ponta
premier

El a mai precizat că s-a discutat cu instituţiile financiare internaţionale în această privinţă, iar Guvernul, fiind “mai bun gospodar”, are bani puşi deoparte pentru această măsură.

Cred că este o măsură foarte bună, cerută de mult timp de toate partidele politice. Unele, după ce am fost noi de acord, nu mai sunt ele de acord, dar e treaba lor. Avem – şi am discutat clar cu intituţiile financiare internaţionale – ne încadrăm în 2014 în toate obligaţiile pe care ni le-am asumat. Am fost un guvern mai bun gospodar şi avem nişte bani puşi deoparte pentru această reducere.

Victor Ponta
premier

El a adăugat că este important ca mai departe, prin toate măsurile fiscal-bugetare şi de combatere a evaziunii fiscale, această măsură să fie sustenabilă pe termen lung.

Premierul Victor Ponta a anunțat pe 12 iunie, la Palatul Victoria, că, de la 1 octombrie, va fi redusă cota de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale. Guvernul a făcut această mișcare în afara acordului cu FMI, care nu a fost de acord.

D.M.