24 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 22:30
No menu items!

Guvernul a trimis la DNA raportul privind Institutul Fundulea

spot_img

DNA_sigla 1_SZ

Corpul de Control al Guvernului a trimis la DNA raportul privind Institutul de Cercetare de la Fundulea, Călărași. Procurorii aveau deja date și indicii privind retrocedarea ilegală a unor imobile ale Institutului, după cum anunța Sursa Zilei, la începutul anului. DNA începuse urmărirea penală pe numele fostului ministru Stelian Fuia, în calitatea acestuia de fost director la Stațiunea de Cercetare și DEzvoltare a Plantelor Medicinale și Aromatice fundulea.

Învinuitul Fuia Stelian, în calitate de director la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor Medicinale și Aromatice (S.C.D.P.A.M.) Fundulea, a omis îndeplinirea unui act de serviciu în cadrul unei proceduri de executare silită, fapt ce a condus la vânzarea ilegală, prin licitație organizată la data de 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului către o persoană fizică, banii fiind plătiți societății la care asociată era sora învinuitului Fuia Stelian.

rezoluția DNA

Concret, spuneau procurorii anticorupție, Stelian Fuia, deși cunoștea că împotriva instituției publice pe care o conducea s-a declanșat, ca urmare a unei sentințe civile, o procedură de executare silită a unor bunuri pe care instituția le deținea în calitate de concesionar, nu a formulat contestație la executare (conform Codului de procedură civilă) și nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului.

Cu două luni înainte de acest scandal, președintele Traian Băsescu declara public că DNA are în lucru o anchetă în care se fac acte de urmărire penală cu privire la situația unor terenuri aflate în proprietatea Institutului Național de Cercetare Fundulea. Băsescu indica și numele procurorului care ceruse detalii privitoare la activitatea de la Fundulea, fostul șef al Secției I, Lucian Papici.

Am aflat că, într-adevăr, procurorul Papici a derulat o anchetă, nu dânsul personal, dânsul era şef de secţie, ci un alt procuror, o anchetă în urma unei reclamaţii din 2012 şi ancheta este în desfăşurare. N-a existat nicio legătură între achiziţia de terenuri făcută de Ioana Băsescu şi procurorul Papici. Vă pot spune şi cine a facut plângerea: este un domn care a lucrat acolo, care a lucrat, se pare, la staţiunea de cercetări Fundulea şi plângerea este făcută în 2012, iar în 2013, în luna martie, a depus un memoriu şi la prim-ministru. Deci nu are nicio legătură activitatea pe care a desfăşurat-o DNA în judeţul Călăraşi

Traian Băsescu
13 noiembrie 2013

Sursa Zilei a întrebat atunci, la Direcția Națională Anticorupție, dacă există o astfel de anchetă. După câteva zile, DNA l-a contrazis pe președinte și ne-a răspuns că nu există în instrumentare o anchetă în care să se efectueze acte de urmărire penală, având ca obiect aspectele menţionate în solicitare.

Sofia Marinescu