20.5 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 4:35
No menu items!

Guvernul a sesizat procurorii pentru nereguli în folosirea fondurilor de mediu ale primarilor PDL, în timpul administrației Boc

spot_img

Stefan Gheorghe

Guvernul a sesizat organele penale acuzând că, în 2009-2012, mai multe administraţii locale, printre care cea PDL din Piatra Neamţ, condusă de Gheorghe Ştefan, au comis nereguli în utilizarea Fondului pentru Mediu pentru proiecte din Programul spaţiilor verzi, potrivit mediafax.ro.

Surse din Guvern afirmă că unele nereguli ar fi identificate în perioada în care Elena Udrea conducea interimar Ministerul Mediului, instituţie care gestionează Fondul de Mediu. Udrea, ca ministru al Dezvoltării în Guvernul PDL, a condus interimar Ministerul Mediului în noiembrie-decembrie 2009, după ce PSD s-a retras de la guvernare.

În raport se arată că, în 2009, pentru realizarea de spaţii verzi în municipiul Piatra Neamţ, Administraţia Fondului pentru Mediu a încadrat proiectul într-o altă categorie decât cea corespunzătoare la analiza cererii de finanţare, având ca efect obţinerea unei finanţări suplimentare de către autoritatea locală. De asemenea, s-a observat că, inițial, a fost marcată în formular rubrica care atestă respingerea proiectului, marcare ştearsă ulterior.

Astfel, urmare a îndeplinii defectuoase a atribuţiilor de serviciu, municipiului Piatra Neamţ i-a fost acordată din Fondul de Mediu o finanţare nerambursabilă de 1,8 milioane lei.

Primarul PDL din comunca clujeană Aghireşu nu a informat despre modificarea amplasamentului terenului. Pentru neîndeplinirea acestei obligaţii, contractul de finanţare nerambursabilă a fost reziliat, iar primăria a fost obligată să restituie banii cu dobândă.

Pentru spaţiile verzi din Piatra Neamţ, inspectorii mai acuză atribuirea ilegală a contractelor de lucrări, fără să fie verificat dacă firma câştigătoare respectă toate obligaţiile. Aceeaşi firmă câştigătoare în Piatra Neamţ, Garden Center Grup, a fost declarată câştigătoare şi în Răscăieţi şi Corbii Mari, în mod ilegal, deoarece nu depusese înscrisuri obligatorii.

În Piatra Neamţ, Primăria a recepţionat lucrările de la Garden Center Grup fără obiecţii, deşi acestea nu erau executate conform documentaţiei tehnice.

În aceste condiţii, inspectorii acuză autorităţile din mai multe localități au decontat nejustificat cheltuieli, cu păgubirea Fondului de Mediu, în cuantum total de peste 250.000 lei.

În Piatra Neamţ, Garden Center Grup a decontat ilegal 188.000 de lei de la Administraţia Fondului pentru Mediu, deși cheltuielile respective trebuia să fie acoperite de primărie.

S.Z.