32.5 C
București
luni, 4 iulie 2022 - 14:54
No menu items!

Guvernul a scos echipamente de terapie intensivă din rezerva strategică pentru un spital construit din donații în Capitală

spot_img

Premierul Ludovic Orban a anunțat, sâmbătă seară, că spitalul modular realizat de Asociația Dăruiește Viață din donații și sponsorizări în curtea spitalului Elias să poată primi pacienți de marți. Conferința de presă în care a fost anunțată aducerea echipamentelor a fost organizată, în curtea spitalului, la nici 24 de ore după ce organizația care a strâns donațiile a sancționat declarațiile lui Raed Arafat care afirma că pacienții grav bolnavi de COVID-19 nu mai au loc în spitalele din Capitală.

”Vor fi 38 de paturi: 14 paturi pentru tratarea persoanelor aflate în stare gravă, alte 14 pentru bolnavii în stadii intermediare și un număr de 10 paturi pentru persoanele cu simptome și sunt suspecte de infectare”, a declarat Orban care a spus că echipamentele necesare vor fi alocate rapid.

Vicepreşedintele Asociaţiei ”Dăruieşte viaţă”, Oana Gheorghiu, a scris pe Facebook că spitalul modular a fost complet echipat, dar că era nevoie de ventilatoare şi a fost necesar să i se scrie direct premierului pentru ca acestea să fie trimise spitalului.

”Spitalul Modular nr 1 Elias va fi folosit pentru scopul pentru care a fost construit: tratarea pacienţilor cu forme grave de COVID. Pentru asta a fost nevoie să îi scriem premierului, în condiţiile în care dl Raed Arafat anunţa ieri seară iminenta mutare a pacienţilor din Bucureşti, care au nevoie de terapie intensivă, către alte oraşe. Spitalul este complet echipat, dotat cu gaze medicale, instalaţie de filtrarea a aerului, staţie de clorinare a apei, instalaţie de sterilizare a instrumentarului medical, laborator, rampe medicale mobile, paturi, noptiere, trolere medicale, instalaţie de apelare asistente, control acces şi detectoare de incendiu, infuzoare şi perfuzoare, barbotoare şi multe alte lucruri. Singurele echipamente pe care statul român trebuia să le pună la dispoziţie sunt ventilatoarele şi monitoare şi, se pare că după intervenţia primului ministru, acestea s-au găsit în rezerva statului şi au fost aduse la spitalul modular personal de domnul Raed Arafat”, a scris Orana Gheorghiu pe Facebook.

Potrivit acesteia, tot ce a lipsit spitalului modular, până în acest moment, a fost implicarea autorităţilor. Spitalul Elias fucționeză sub autoritatea Academiei Române.