9.1 C
București
duminică, 2 aprilie 2023 - 8:01
No menu items!

Guvernul a decis: Statul cumpără mașini de serie, nu limuzine

spot_img

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă prin care se interzice instituţiilor publice, companiilor naţionale cu capital integral sau majoritar de stat ca şi regiilor autonome să achiziţioneze autoturisme care costă mai mult de 18 000 de euro.

Conform acestui act, li se interzice autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiile autonome, să achiziţioneze autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1 600 cm3 şi al căror preţ nu poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 18 000 Euro inclusiv TVA.

Măsura este explicată, în actul normativ amintit, prin faptul că  „activitatea desfăşurată, conform atribuţiilor acestora, poate fi derulată corespunzător şi cu autoturisme cu capacitate cilindrică de maxim 1 600 cm3, context în care achiziţia de autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare duce doar la creşterea cheltuielilor bugetului general consolidate”.

Excepţie de la regulile impuse vor face instituţiile din domeniul Apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, care vor putea achiziţiona autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cmc şi cu un preţ care poate depăşi contravaloarea în lei a 18.000 euro, inclusiv TVA, “în cazuri temeinic justificate şi cu aprobarea ordonatorului principal de credite”.

În trecutul nu prea îndepărtat, ministerele și alte instituții ale statului au cumpărat parcuri întregi auto cu sume exorbitante. Transelectrica, de pildă, cheltuia în februarie acest an peste 2 milioane de lei pentru mașini, mare parte din bani ducându-se pe mașini de teren 4×4.

Guvernul a mai interzis, pe vremea guvernului Boc, în 2009, cumpărarea mașinilor de lux. Excepție de la regulă a făcut-o aproape imediat în acel an ministerul condus de Elena Udrea, unde au fost cumpărate trei Volkswagen Passat (pentru un asemenea model prețul de pornire este de 20 000 de euro), șase Skoda Octavia, un autoturism Kia Magentis și 10 Dacia Logan.

Decizia guvernului era așteptată pentru că multe instituții anunțaseră că parcul lor auto este învechit. Senatul şi-a adoptat, deja, propriul proiect de buget pentru anul 2013, care prevede cheltuieli de peste 107.000.000 de lei şi achiziţionarea a 140 de maşini pentru senatori şi alte 23 pentru aparatul tehnic și administrativ