10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 3:58

Guvernul a aprobat rectificarea bugetară

spot_img

Premierul a precizat că principala alocare bugetară la această rectificare se referă la “noi drepturi pe care Parlamentul le-a aprobat și președintele le-a promulgat”

Ponta_Guvern 2

Rectificarea bugetară este una pozitivă, iar drepturile constituționale fundamentale sunt acoperite inclusiv pentru 2016, a declarat premierul Victor Ponta, marți, la începutul ședinței de Guvern.

Vreau să prezentăm foarte clar principalele date ale rectificării bugetare. Și, fiind toți miniștrii prezenți, cine e nemulțumit să zică acum, dacă e cineva, dacă nu, înțeleg că o vom pune în aplicare. (…)În primul rând este, în limbajul nu doar bugetar-fiscal, și în limbajul omului obișnuit, este o rectificare pozitivă. Avem bani mai mulți, cheltuieli mai mici decât au fost prevăzute în Legea bugetului aprobată de Parlamentul României. Deci, oricum o întorci, oricum o faci, e pozitivă, căci sunt mai mulți bani. Fiecare român înțelege dacă are mai mulți bani decât și-a planificat și a cheltuit mai puțin, sigur, că este o rectificare pozitivă.

Victor Ponta
premier

Potrivit lui Ponta, sunt asigurate “absolut toate drepturile constituționale fundamentale – salarii, pensii, alocații, ajutoare de șomaj, disponibilizări”.

De trei ani și jumătate ne-am obișnuit că e normal, dar să nu uităm când nu era normal și când nu erau bani de pensii și salarii. Deci, până pe 31 decembrie 2012, sigur, și după aceea, dar vorbim pe anul 2016 nu există niciun fel de dificultate și de problemă pentru drepturile fundamentale.

Victor Ponta
premier

Ponta a precizat că principala alocare bugetară la această rectificare se referă la “noi drepturi pe care Parlamentul le-a aprobat și președintele le-a promulgat”.

Drepturi, din punctul de vedere al Guvernului, corecte, sunt de fapt reveniri în cele mai multe cazuri la ceea ce au tăiat alții în 2010. Și mă refer aici la faptul că alocăm toți banii necesari, doamna ministru, nu vă lipsește niciun leu, da, pentru plata alocațiilor mărite pentru copii, pentru plățile suplimentare aprobate de Parlament pentru veteranii de război, pentru foști deținuți politici, pentru aviatori, personalul navigant, pentru diplomați, pentru grefieri, pentru toate categoriile sociale. Astăzi, când vorbim, la trei ani de la preluarea guvernării, nu mai există nicio categorie, care a fost nedreptățită în 2010 — 2011, să nu-și fi primit, practic, banii înapoi. Și sunt lucruri în plus pe care am putut să le facem printr-o bună administrare.

Victor Ponta
premier

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că nu folosește puterea guvernamentală pentru ”șicane” și că Administrația Prezidențială va primi la rectificarea bugetară suma solicitată – 10 milioane de lei.

Pentru Administrația Prezidențială, 10 milioane, nu ? Cât au cerut, nu am tăiat un leu. Nu-mi place și nu folosesc puterea guvernamentală pentru șicane. Au nevoie de 10 milioane de lei în plus pentru deplasări externe și protocol – atât au cerut, atâta le-am dat. Și cred că președintele țării trebuie să facă deplasări, să aibă banii de protocol necesari.

Victor Ponta
premier

În plus, premierul a precizat că administrațiile locale care au pierdut bani în trecut vor primi toate aceste sume la actuala rectificare bugetară, respectiv 1,3 miliarde de lei, inclusiv pentru investiții locale.

Ponta a mai spus că la rectificare se alocă toți banii necesari în Educație, pentru plata titlurilor executorii atât în zona preuniversitară cât și în cea universitară. “Vreau să îi asigur pe toți profesorii din preuniversitar: aveți banii în buget, da! În așa fel încât să fie la zi cu ceea au câștigat în instanță“, a mai spus premierul.

Victor Ponta a subliniat că “la Sănătate nu se taie, ci se dă”, precizând că s-au creat confuzii pentru că s-au mutat bani dintr-o parte în alta, dar la final a reieșit un plus de 478 de milioane de lei. În plus, “asigurăm pentru Departamentul pentru Situații de Urgență – UPU toți banii pe care departamentul i-a cerut, în așa fel încât să nu fie niciun fel de problemă nici de salarii, nici de cheltuieli”, a subliniat primul ministru.

De asemenea, la Ministerul Apărării Naționale, bugetul se suplimentează cu 150 de milioane de lei și 650 de milioane de lei credite de angajament, a mai spus Ponta, iar la Ministerul de Interne se alocă 500 de milioane de lei “pentru plata actualizată a drepturilor pentru toți polițiștii, pompierii, toți angajații Ministerului”.

În plus, la Cultură se suplimentează bugetul și se alocă posturi pentru Teatrul Național, iar la Culte se asigură banii pentru drepturile tuturor cultelor din România, a explicat primul-ministru.

R.D.