20 C
București
vineri, 27 mai 2022 - 2:38
No menu items!

Guvernul a adoptat Ordonanța pentru compensarea facturilor la energie și gaze, de la 1 februarie

spot_img

Guvernul a adoptat, marți, Ordonanța de urgență care prevede reducerile, plafoanele și noua schemă de compensare pentru consumatori, pentru facturile la energie electrică și la gaze.

Proiectul Ordonanței de compensare a facturilor a fost aprobat de la 1 februarie, așadar nu se va aplica retroactiv, așa cum a cerut PSD în ședința coaliției de guvernare.

„Am întrebat în ședința Guvern, Ministerul Justiției a spus clar că nu putem retroactiv. Suntem deja pe 25 ale lunii și nu putem aplica pentru ce este în spatele acestei date. Am întrebat doar pentru ianuarie. Dacă se putea, și PNL și PSD și UDMR ar fi dorit să se aplice și pentru noiembrie și decembrie”, a explicat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, la începutul ședinței de guvern de marți, noile tarife pentru populație.

„Aprobăm în ședința de astăzi un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetățenilor și al economiei, astfel încât să păstram locurile de muncă și să desfășurăm activitățile economice în condiții de competitivitate. Astfel, pentru populație, nimeni nu va plăti mai mult de 0,8 lei pe Kw/oră si 0,31 lei kw/oră pentru gaze naturale, indiferent de consum”, a anunțat Nicolae Ciucă.

Premierul a mai spus că s-a decis ridicarea nivelului de compensație pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice și a anunțat măsuri și pentru firme

„Pentru consumatorii non casnici, IMM-uri și industria alimentară vom plafona prețurile la 1 leu pe kwh energie electrică și 0,37 bani kwh la gaze naturale. Am finalizat acest set de noi măsuri care se va aplica pentru lunile februarie si martie.”, a mai declarat premierul Ciucă.

M. Nedelcu