31.3 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 18:34
No menu items!

Guvernul a adoptat noi reguli pentru reducerile de preț din magazine

spot_img

Reducerile de preț din magazine vor conține, obligatoriu, prețul anterior, în mod clar, prevede o hotărâre de Guvern adoptată miercuri. Noile obligații privind reducerile de prețuri cuprind și informațiile către consumatori pe care orice comerciant trebuie să le furnizeze.

Orice reducere de preț va trebui să aibă specificat prețul anterior, adică cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț, prevede hotărârea adoptată de Guvern.

Un alt articol, nou introdus, prevede modalitatea de indicare a prețurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare și informațiile pentru consumatori legate de reducerile de preț.

De asemenea, actul normativ prevede noi reglementări în ceea ce privește bunurile care sunt susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid, reducerile de preț continue și bunurile care au fost prezente pe piață mai puțin de 30 de zile.

Astfel, în cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (în special alimentele), prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preț. Pentru produsele prezente pe piață mai puțin de 30 de zile, prețul anterior reprezintă cel mai mic preț practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piata, înainte de data aplicării reducerii de preț. În plus, dacă reducerea de preț este majorată treptat în perioada ultimelor 30 de zile, prețul anterior este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț.

În privința regimului de vânzări tip outlet, au fost introduse prevederi mai detaliate privind informațiile destinate consumatorilor legate de reducerile de preț.

Actul normativ introduce și o serie de sancțiuni stabilite în funcție de natura, gravitatea, amploarea și durata încălcării.

E. Stan