3.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 9:52
No menu items!

Guvernul şi BNR vor negocia la Bruxelles pe acordul cu FMI. Președinția și sindicatele nu au acces

spot_img

Contextul electoral îi determină pe experții FMI să evite interpretările politice

guvern

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai BNR pleacă săptămâna viitoare la Bruxelles pentru următoarea evaluare a acordului cu FMI, CE şi Banca Mondială, discuţiile având loc în premieră în afara ţării şi fără participarea Preşedinţiei, a partidelor politice sau a sindicatelor, potrivit programului, citat de agenția Mediafax.

Decizia a fost luată în contextul campaniei electorale, ambele părţi având în vedere ca discuţiile să nu fie folosite în scopuri politice.

Negocierile de la Bruxelles se vor concentra pe parcursul a patru zile, de pe 16 pe 19 septembrie.

Delegaţia FMI va fi condusă de Andrea Schaechter, cea a CE de către Istvan Szekely, iar delegaţia Băncii Mondiale de Elisabetta Capanelli, directorul de ţară pentru România şi Ungaria.

Guvernul României va fi reprezentat, potrivit programului actual, la nivel de miniştri, dar nu este exclus ca la ultimele discuţii, din 19 septembrie, să participe şi premierul Victor Ponta, potrivit unor surse guvernamentale.

Banca Naţională a României va fi reprezentată de guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu şi viceguvernatorul Cristian Popa.

Negocierile din primele două zile se vor purta la nivelul staff-urilor tehnice şi vor privi exclusiv execuţia bugetară de până în prezent şi cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, care va include şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. În ultimele zile, se va discuta despre rectificarea bugetară, proiectul de buget pentru 2015, redevenţele și exploatările de petrol-gaze și prognozele privind evoluţia încasărilor ANAF.

O altă temă importantă a ultime zile o reprezintă reforma în sectorul energetic, unde va participa ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. Autorităţile române intenţionează să amâne cu doi ani calendarul de liberalizare a preţului la gazele naturale furnizate populaţiei, negociat în cadrul acordului cu FM, CE şi BM.

S.Z.