Guvernatorul prorus autoproclamat din Donețk a fost reținut de poliția ucraineană

Pavel Gubarev

Pavel Gubarev, guvernatorul autoproclamat al Donețkului, și alți 70 de manifestanți care au ocupat sediul guvernului acestei regiuni din estul Ucrainei au fost reținuți joi dimineață de poliția ucraineană, informează EFE.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU, descendent al fostului KGB) a deschis săptămâna aceasta un dosar penal împotriva lui Gubarev pentru că a condus grupul de manifestanți care a ocupat clădirea.

Forțele ucrainene au eliberat sediul guvernului regional, ocupat pentru a doua oară de un grup de protestatari proruși, și au arborat steagul ucrainean, coborându-l pe cel rus, înălțat de susținătorii lui Gubarev, relatează EFE, citând Radio Liberty, antena ucraineană a postului Europa liberă.

Cu câteva ore înainte, manifestanții preluaseră controlul asupra clădirii și asupra adunării regionale din Donețk, orașul natal al președintelui demis Viktor Ianukovici.

Aproximativ 2.000 de manifestanți au luat cu asalt sediul guvernului local, strigând ‘Rusia!’ și ‘Berkut!’ — unitatea poliției antirevoltă blamată pentru moartea a zeci de civili în confruntările din piața centrală de la Kiev.

După evacuarea clădirii, mai multe mii de persoane au participat la o contramanifestație în care au chemat la apărarea integrității teritoriale a țării și împotriva sentimentelor separatiste. După această acțiune, s-au produs confruntări între participanții la cele două manifestații, care s-au soldat cu șapte răniți de ambele tabere.

Manifestanții proruși au protestat împotriva numirii duminica trecută a noului guvernator al Donețkului, oligarhul Serghei Taruta, de către noua putere centrală de la Kiev, și și-au exprimat sprijinul ca Gubarev să conducă această regiune.

C.A.

NICIUN COMENTARIU