11.4 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 21:42

Guvernatorul Băncii Greciei dă asigurări că sistemul bancar elen rămâne stabil

spot_img

Retragerile din băncile elene s-au ridicat săptămâna aceasta la trei miliarde de euro (3,4 miliarde de dolari), reprezentând 2,2% din depozitele persoanelor fizice și juridice deținute de creditorii eleni la sfârșitul lunii aprilie

O nouă tranșă deblocată de FMI pentru Grecia

Sistemul bancar elen rămâne stabil, a dat asigurări guvernatorul Băncii Centrale a Greciei (BoG), Yannis Stournaras, încercând să calmeze temerile privind situația creditorilor eleni, după retragerile masive din depozite, relatează Reuters.

Declarația lui Yannis Stournaras a fost făcută în urma întâlnirii cu Euclid Tsakalotos, coordonatorul echipei de negociatori a Greciei cu reprezentanții Uniunii Europene, ai Băncii Centrale Europene și Fondului Monetar Internațional, în care s-a discutat situația sistemului bancar și deblocarea negocierilor cu creditorii.

“Guvernatorul Băncii Centrale a Greciei confirmă stabilitatea sistemului bancar elen, care este pe deplin asigurat datorită acțiunilor comune ale BoG și Băncii Centrale Europene”, se arată în declarația Băncii Greciei.

Retragerile din băncile elene s-au ridicat săptămâna aceasta la trei miliarde de euro (3,4 miliarde de dolari), reprezentând 2,2% din depozitele persoanelor fizice și juridice deținute de creditorii eleni la sfârșitul lunii aprilie, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Reprezentanții Băncii Centrale a Greciei nu au comentat informația.

Joi, reuniunea miniștrilor de Finanțe din zona euro dedicată Greciei s-a încheiat fără niciun rezultat.

Miercuri, Banca Centrală a Greciei a raportat că, în perioada octombrie 2014 – aprilie 2015, au fost retrași din băncile elene aproximativ 30 miliarde de euro (33,84 miliarde de dolari). De asemenea, instituția a avertizat că încetinirea economiei se va accelera în lipsa unui acord cu reprezentanții UE, BCE și FMI.

Cele patru mari bănci grecești – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank – sunt prezente și pe piața din România.

R.D.