4.6 C
București
joi, 15 aprilie 2021 - 10:07

Gunoiul din lacurile de acumulare pune în pericol siguranţa energetică

Din cauza gunoaielor, Hidrocentrala Porţile de Fier I s-a confruntat cu “probleme de o gravitate deosebită”, avertizează reprezentanții Hidroelectrica

peturi_lac

Poluarea apei furnizate de Administraţia Naţională “Apele Române” pune în pericol siguranţa sistemului energetic naţional, atrag atenţia reprezentanţii Hidroelectrica. Aceştia precizează că, din cauza gunoaielor, Hidrocentrala Porţile de Fier I s-a confruntat cu “probleme de o gravitate deosebită“.

Hidrocentrala Porţile de Fier I, care produce 48% din energia electrică furnizată de Hidroelectrica şi circa 65% din serviciile tehnologice de sistem, s-a confruntat cu probleme de o gravitate deosebită din cauza pătrunderii în turbine a diferitelor corpuri plutitoare aduse de Dunăre. În luna aprilie 2014, prin grătarele hidroagregatului nr.1 de la Hidrocentrala Porţile de Fier I a pătruns o anvelopă uzată care a blocat funcţionarea turbinei hidraulice. Efortul depus de Hidroelectrica pentru remedierea avariei a însemnat peste 48 ore de muncă continuă, pierderi de energie și implicit de venituri. O lună mai târziu (…)un buștean a distrus barele grătarului blocând palele aparatului director cu consecința indisponibilizării hidroagregatului pentru 30 de ore.

Hidroelectrica
comunicat de presă

Reprezentanţii producătorului de energie susțin că lacurile de acumulare administrate de Hidroelectrica sunt invadate de resturi din gospodăriile populaţiei, de deşeuri de la exploatările forestiere, de buşteni, de PET-uri, de anvelope uzate, de animale care sunt colectate în perioada de viitura ( martie-iunie) din zonele amonte şi sunt aduse de afluenţi în zona camerelor de încărcare şi a prizelor de apă ale hidrocentralelor pe care, în cel mai bun caz, le înfundă.

Pentru a evita înfundările de grătare la prize şi la camerele de încărcare, Hidroelectrica alocă milioane de euro în fiecare an pentru achiziţia şi exploatarea maşinilor şi graifărelor de curăţat grătare şi pentru igienizarea frontului de retenţie (colectarea şi transportul plutitorilor de la suprafaţa apei). Hidroelectrica mai plăteşte şi peste 80 milioane de euro anual către Administraţia Naţională Apele Române, sumă care reprezintă contravaloarea apei uzinate în fiecare hidrocentrală, apă, care aşa cum rezultă din cele de mai sus, ar trebui să fie livrată la nivelul calitativ prevăzut de lege, fără copaci, PET-uri, anvelope şi alţi plutitori.

Hidroelectrica
comunicat de presă

Hidroelectrica cere Administraţiei Naţionale “Apele Române” şi Gărzii Naţionale de Mediu să-şi “exercite prerogativele legale”, pentru a determina “adevăraţii poluatori”, să se conformeze legislaţiei de mediu în vigoare şi să-i oblige, să limiteze sau după caz, să repare efectele poluării produse.

R.D.