17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 20:21
No menu items!

Grupul Rompetrol: Acordul cu România susține ”podul energetic” peste Marea Neagră

spot_img

Grupul Rompetrol: Acordul cu România susține ”podul energetic” peste Marea Neagră

Grupul Rompetrol, deținut de compania KazMunayGas, a transmis joi că acordul încheiat cu Guvernul României asigură ”o soluţie benefică ambelor părţi” pentru soluţionarea pe cale amiabilă a diferendului privind conversia obligaţiunilor Rompetrol Rafinare în acţiuni în favoarea statului român.

Guvernul României, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), și Grupul Rompetrol au finalizat, în această săptămână, detaliile tehnice ale memorandumului de înţelegere încheiat în luna februarie.

”Salutăm hotărârea şi determinarea Guvernului României în găsirea şi adoptarea unei soluţii rapide şi benefice ambelor părţi, care ne asigură atât continuarea activităţilor şi operaţiunilor din România, dar şi premisele necesare extinderii Grupului Rompetrol în regiunea Mării Negre. Acest parteneriat va susţine podul energetic dintre resursele energetice din Kazakhstan şi pieţele de desfacere din Europa de Vest și va contribui la consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele două state – Kazakhstan şi România”, a spus Zhanat Tussupbekov, directorul general al Grupului Rompetrol.

Într-un comunicat trimis Bursei de Valori București, compania afirmă că înţelegerea are două componente majore – răscumpărarea de către Grup a unui pachet semnificativ din acţiunile deţinute de stat la Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti), precum şi constituirea unui fond de investiţii kazah-român, cu o valoare estimată de aproximativ 1 miliard USD.

Conform înţelegerii, Rompetrol va achita 200 milioane USD pentru preluarea a 26,6% din pachetului de acţiuni, statul român urmând să fie pentru o perioadă de 3 ani un acţionar semnificativ al companiei din Năvodari, cu 18%.

”Fondul de investiţii reprezintă un parteneriat strategic între două state – România şi Kazakhstan, ce permite dezvoltarea sectorului energetic intern, dar şi a rolului României în regiunea Mării Negre şi Uniunea Europeană”, se arată în comunicat.

Investițiile totale ale Grupului în perioada 2007-2012 au fost de peste 2 miliarde USD. În 2012, Grupul a asigurat 7.700 de locuri de muncă directe și 25.000 de locuri de muncă indirect, fiind cel mai mare exportator de produse petroliere.

Principalele direcţii de investiţii ale fondului vor urmări consolidarea activităţilor şi operaţiunilor Grupului Rompetrol, diversificarea surselor de aprovizionare cu ţiţei, atât a României, cât şi a Uniunii Europene, crearea de noi locuri de muncă, dar şi stabilirea cadrului necesar atragerii de noi investiţii, cu un impact direct în economia României.

Cu o durată de maturitate de 7 ani de la constituirea sa, fondul este format din Rompetrol (80%) şi statul român (20%). Grupul, împreună cu unicul său acţionar – KazMunayGas, va garanta finanţarea în totalitate a fondului de investiţii, asigurând şi fondurile necesare acoperirii participaţiei statului român la capitalul social al fondului.

Pe termen lung, KazMunayGas, şi-a propus investiţii de peste 1,5 miliarde USD în zona Mării Negre, o mare parte din aceasta sumă urmând să fie folosită în România.

Compania afirmă că obiectivul principal în perioada 2007-2012 a fost modernizarea rafinăriei Petromidia, care a devenit cea mai performantă unitate din Europa Centrală şi de Est. Următoarea etapă de dezvoltare se va ax ape activitățile de retail şi trading

Statul român a devenit în 2010 acţionar al Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69%, în urma conversiei obligaţiunilor emise de companie în 2003, în contul unei datorii acumulate în condiţii economice dificile, de peste 600 de miloane USD.

Grupul a plătit din 2004 şi până în prezent către bugetul de stat dobânzi de aproximativ 250 milioane USD şi a răscumpărat la scadenţă obligaţiuni în valoare de 71 milioane USD.

 Vlad Bârleanu

Foto: rompetrol.com