4.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 19:08
No menu items!

Grupul Mol anunță un buget de investiții de 38 de mil. $ pentru explorare și producție de hidrocarburi în Romania, pentru 2013

spot_img

Grupul Mol anunță un buget de investiții de 38 de mil. $ pentru explorare și producție de hidrocarburi în Romania, pentru 2013

Panfora Oil & Gas, companie a Grupului MOL dedicată activităților de explorare și producție de hidrocarburi în România, are un buget de investiții de 38 de milioane de dolari pentru acest an, urmând să deruleze primele operațiuni în perimetrul Ex-6 Curtici, potrivit unui comunicat de presă.

”Acordul de concesiune semnat cu Agenția Naționala pentru Resurse Minerale (ANRM) a fost ratificat de către Guvernul României în luna decembrie a anului trecut, iar Panfora Oil & Gas este titularul acestui acord. Bugetul de investiții pentru 2013 a fost planificat la 38 de milioane de dolari, depinzând și de ratificarea celorlalte două perimetre pe care Grupul MOL le-a concesionat în Vestul României”, a declarat Gabor Zelei, managing director al Panfora Oil & Gas.

Toate operațiunile din perimetrul Curtici și programul de lucrări convenit cu ANRM se referă la resurse convenționale de hidrocarburi. În perimetrul Curtici nu există potențial pentru resurse neconvenționale (gaze de șist), fapt certificat de datele ANRM.

Compania este pregatită să înceapă măsurătorile de suprafață pe 550 kmp, cu tehnologii moderne, pentru a obține o harta 3D a subsolului.

Suprafata de explorat cuprinde în principal terenuri agricole aparținând unui număr de circa 20 de sate și comune. Durata planificată a lucrărilor este de aproximativ 100 de zile, respectiv câteva zile pentru fiecare teren pe care se vor face măsurători. Măsurătorile vor avea loc, pe cât posibil, după strângerea recoltelor, se mai afirmă în comunicat.

Grupul MOL este o companie multinaționala integrată, cu sediul central în Ungaria. Are operațiuni în peste 40 de țări şi aproximativ 30.000 de angajați în întreaga lume, cu activități de explorare în 11 țări și de producție în 7 țări.

Nivelul producției este de peste 118.000 barili echivalent petrol pe zi. Grupul deține cinci rafinării și o rețea de peste 1.700 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, dintre care 138 în România.

Grupul Mol a semnat acorduri de concesiune cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale pentru trei perimetre din vestul României, dintre care unul a fost ratificat de către autorități.

Vlad Bârleanu