16.3 C
București
duminică, 13 iunie 2021 - 9:09

Grupul de Investigații Politice: Traian Băsescu (Petrov) își turna colegii că joacă poker

spot_img

Grupul de Investigații Politice (GIP) publică, joi, un nou document al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSA) care arată amploarea activității de turnător la Securitate a lui Traian Băsescu. Potrivit CNSAS, în 26.02.1973, Traian Băsescu a dat o notă informativă semnată cu numele conspirativ „Petrov” în care și-a turnat 4 colegi de la Institutul de Marină pe motiv că jucau poker. În urma turnătoriei lui Băsescu, doi dintre colegii săi au primit de la Securitate aviz negativ pentru navigarea în apele internaționale pe motiv că „s-au ocupat cu jocurile de noroc”.

Potrivit documentelor citate de GIP și publicate sub semnătura președintelui Mugur Ciuvică, Băsescu aflase despre partidele de poker chiar de la colegii săi, care îi povestiseră neștiind că e informator al Securității. Băsescu a informat Securitatea că „din discuțiile purtate în diverse ocazii și în special cu ocazia colaborării la pregătirea emisiunii «Albatros», a rezultat că studenții Popa Dan, Oprea Florin, Purcărea Dan, Popovici (de la mecanici) joacă poker.” În timpul regimului comunist, jocurile de noroc erau ilegale, cu excepția loteriei și a pronosportului care erau organizate de stat.

Băsescu a scris și a semnat (cu numele Petrov) Nota către Securitate pe care i-a transmis-o ofițerului de Securitate din rețeaua căruia făcea parte, căpitanul Despinoiu Nicolae prin intermediul unui rezident al Securității (identificat în documentele Securității cu numele conspirativ Laurențiu). Rezidentul era acel colaborator al Securității care menținea legătura dintre un ofițer și informatorii din rețeaua sa.

Ofițerul de Securitate i-a transmis rezidentului o serie de instrucțiuni pentru colaboratorul Petrov: „A stabili unde joacă aceste elemente poker, în ideea prinderii lor în flagrant, de conducerea Institutului. De asemenea, să stabilească și celelalte elemente care joacă poker”.

Nota dată de Petrov a fost folosită informativ de Securitate, poliția politică comunistă luând o serie de măsuri împotriva a doi dintre colegii turnați de Băsescu, Popovici Florin-Dan și Oprea Florin, în dosarele de urmăriți ale cărora a și fost descoperită nota turnătorului Petrov. Potrivit CNSAS, Popovici și Oprea au fost avertizați de organele de contrainformații militare (Direcția a IV-a a Securității, al cărei informator era Băsescu). De asemenea, Securitatea a propus pentru cei doi avizarea negativă pentru navigarea în apele internaționale, pentru o serie de comportări necorespunzătoare, între care și faptul că „s-au ocupat cu jocurile de noroc, care sunt interzise de legile noastre”.

CNSAS menționează că în dosarele de urmăriți ale lui Popovici și Oprea există semnalări și ale altor colegi (sub nume real sau conspirativ) referitoare la comportamentul celor doi. Dar, subliniază CNSAS, toate aceste semnalări sunt ulterioare Notei date de turnătorul Petrov.

Documentele CNSAS pot fi studiate pe www.grupul.ro.