Grupul de Investigații Politice: Băsescu a fost colaborator al Securității. Președintele, “albit” de CNSAS

basescu-traian

După ce  Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a anunțat, joi, că a emis a cincea decizie din ultimii 14 ani, potrivit căreia Traian Băsescu nu a fost lucrător sau colaborator al fostei Securități, Grupul de Investigații Politice (GIP) a publicat un document care arată că președintele a mințit în fața instanței, în 2004, într-un proces de calomnie intentat în urma dezvăluirilor legate de colaborarea sa cu Securitatea.

Potrivit GIP, documentul, semnat de Traian Băsescu, demonstrează că acesta a minţit instanţa declarând: “Nu am avut legături cu persoane ce făceau parte din Securitate. După Revoluţie nu am fost contactat de nici un reprezentant al Securităţii. De altfel, niciodată nu am fost contactat de un astfel de reprezentant“.

“Decizia CNSAS publicată astăzi, 13 februarie 2014, demonstrează încă o dată că Traian Băsescu a fost în permanentă şi directă legătură cu Securitatea, că a dat note la Securitate, că TRAIAN îl informa direct pe şeful Securităţii Port Constanţa, locotenent colonel Petre Şerbu”, notează GIP.

De altfel – se arată în același comunicat de presă – colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea fusese deja confirmată de Decizia 310/26.09.2006 a Colegiului CNSAS.

Potrivit acestei Decizii:
– Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii având dosarul personal nr. 3990/1973.
– Traian Băsescu a fost racolat de Direcţia a IV-a a Securităţii în 1973, pe vremea cînd era student la Institutul de Marină.
– Dosarul de colaborator nr. 3990/1973 al lui Traian Băsescu a fost distrus în 1979 cu Procesul-verbal de distrugere nr. 0058212/15.08.1979.

“Deciziile CNSAS din 2006 şi din 2013 demonstrează că Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii. CNSAS susţine însă că, în activitatea sa de colaborator al Securităţii, Traian Băsescu nu ar fi făcut poliţie politică comunistă şi nu ar fi îngrădit drepturile şi libertăţilor fundamentale ale omului. Faptul că actualul preşedinte al României a fost colaborator al Securităţii este însă cert”, conchide același comunicat de presă, semnat de președintele GIP, Mugur Ciuvică.

R.D.

NICIUN COMENTARIU