4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 1:13
No menu items!

Grupul bancar Intesa Sanpaolo anunță că a trecut testul de stres al BCE și că are un excedent de capital de 12,7 mld. €

spot_img

Alte nouă bănci din Italia au picat la simulările BCE

 intesa

Grupul bancar italian Intesa Sanpaolo, care derulează operațiuni și în România, a transmis că a obţinut ”unul dintre cele mai bune rezultate comparativ cu cele mai importante grupuri financiare europene în cadrul testului de stres la nivelul Uniunii Europene”, efectuat de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), în cooperare cu Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană.

Contextul este unul dificil pentru instituțiile de credit din Italia, pentru că nouă banci din cele 25 care nu au trecut testele sunt italiene.

”Intesa Sanpaolo are indicele CET 1 ratio de 8,31% în cazul unui scenariu de criză al testului de stres, cu mult peste pragul de 5,5%, şi 11.23% în cazul scenariului de bază, de asemenea substanţial peste minimul de 8%. Banca a trecut cu brio şi testul AQR (evaluarea calităţii activelor) cu nivelul de 12,47% faţă de standardul de 8%, ceea ce înseamnă un excedent de capital de 12,7 miliarde de euro”, potrivit unui comunicat de presă.

Carlo Messina, CEO al Intesa Sanpaolo Group, a declarat că, în cazul unui scenariu negativ al testului de stres, excedentul de capital ar fi de 10,9 miliarde de euro.

Rezultatele exerciţiului de testare a acoperit cele mai importante 123 de bănci din 22 de ţări. Obiectivul acestui test constă în evaluarea solidităţii băncilor testate în cazul unui scenariu nefavorabil, dar plauzibil. Testele au fost efectuate pe o situaţie statică, valabilă la 31 decembrie 2013, cât şi pe una dinamică, ţinându-se cont de programul de restructurare a băncilor stabilit de Comisia Europeană.

Banca Națională a României a transmis luni că subsidiarele din România ale grupurilor bancare care au fost supuse unui test de stres de Banca Centrală Europeană au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate.

Banca Centrală Europeană și Autoritatea Bancară Europeană au dat duminică rezultatele testului de stres, care arată că 25 de bănci din zona euro sunt sub limite. Cele mai multe eșecuri s-au înregistrat în sistemul bancar din Italia – cu nouă instituții care nu au trecut testele, și Grecia și Cipru – cu câte trei bănci.

Cele cinci bănci europene cu ope­raţiuni în România și care nu au trecut testele de stres sunt Volksbank, Eurobank, Pi­raeus, National Bank of Greece şi Ve­neto Banca.