14.3 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 19:26

Grupul american Mohawk preia două companii românești, parte a unei tranzacții internaționale

spot_img

 Consiliul Concurenței trebuie să aprobe tranzacți la nivel național, pentru a nu fi afectat mediul concurențial

 Mohawk

Mohawk Foreign Aquisitions, parte a grupului american Mohawk, a preluat compania Advent KAI, care deține două firme în România, iar Consiliul Concurenței analizează această tranzacție, din punctul de vedere al concentrării economice.

”Mohawk Foreign Aquisitions S.À R.L. Luxembourg face parte din Grupul Mohawk a cărui activitate se desfăşoară în domeniul comercializării de covoare, pardoseli laminate şi din lemn şi pardoseli ceramice. În România, Grupul Mohawk este prezent pe segmentul comercializării de plăci ceramice (gresie şi faianţă). Compania achiziţionată este parte a Grupului KAI, care, în România, operează exclusiv pe piaţa comercializării de plăci ceramice (gresie şi faianţă), prin intermediul societăţilor KAI Ceramics SRL şi Progress Ceramics SRL”, se arată într-un comunicat al Consiliului.

Operaţiunea propusă este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, de aceea este necesar controlul Consiliului Concurenţei. Instituția va stabili dacă această concentrare economică este compatibilă cu un mediu concurenţial normal.

Potrivit Ziarului Financiar, Grupul KAI este controlat de fondul de investiţii american Advent și deține două fabrici în Bulgaria, cu o capacitate instalată de producţie de 25 de milioane de metri pătraţi anual.

Grupul Mohawk a înregistrat anul trecut vânzări de 7,8 miliarde de dolari la nivel internaţional, potrivit raportului pe 2014. Mohawk va plăti 195 de milioane de euro pentru grupul KAI.