10.8 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 1:32

Gruparea Sergiu Lucinschi – Radu Pricop, cercetată în libertate pentru șantaj

spot_img

Constantin Comăneanu, polițistul DIICOT acuzat de șantaj alături de Radu Pricop, Sergiu Lucinschi și un procuror DIICOT, Remus Jurj a primit mandat de arestare preventivă

Pricop_Radu

Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, acuzat că l-a constrâns pe un om de afaceri să îi dea 4 milioane de euro, va fi cercetat sub control judiciar. Decizia ÎCCJ poate fi atacată cu recurs.

Procurorii DNA au stabilit că polițistul Constantin Comăneanu și procurorul DIICOT Remus Jurj, șef Birou Spălarea Banilor, dar şi avocatul Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu și afaceristul Sergiu Lucinschi sunt anchetaţi pentru șantaj și complicitate la şantaj.

Astfel, spun procurorii anticorupție, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, ajutat de avocatul Radu Pricop şi de procurorul Remus Tudoran Jurj, a constrâns un om de afaceri să îi dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plângere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.

În aceeaşi perioadă, pentru a adăuga presiunii un mijloc de constrângere şi mai puternic, în concordanţă cu valoarea sumei respective, Sergiu Lucinschi i-a spus că are influenţă, direct şi indirect, asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care îl priveau pe omul de afaceri.

În acest sens, inculpatul i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri şi pentru soluţionarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente.

comunicat DNA

În 17 martie, pentru acest “ajutor”, Lucinschi a cerut şi a primit de la omul de afaceri dreptul de creanţă asupra sumei de două milioane de euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.

ConformDNA, Radu Pricop l-a ajutat pe Sergiu Lucinschi, prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale care face obiectul unui dosar penal şi prin formularea ulterioară (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor soluţii nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro către Sergiu Lucinschi, inclusiv cea privind recunoaşterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, ”sub imperiul constrângerilor repetate”.

Anchetatorii mai spun că în perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care îl priveau pe acelaşi om de afaceri, l-a sprijinit în mod constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor.

Avocatul Radu Pricop și procurorul Remus Jurj au fost puși sub urmărire penală de procurorii DNA, fiind cercetați în libertate, iar Sergiu Lucinschi sub control judiciar. Singurul care a ajuns în arest este polițistul DIICOT Constantin Comăneanu.

M. Nedelcu