8 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 2:20
No menu items!

Grigorescu: Minele Lonea și Lupeni din Valea Jiului se vor închide

spot_img

Minele Lonea și Lupeni din Valea Jiului vor intra în programul de închidere a minelor până în 2018 și doar minele Livezeni și Vulcan vor mai face parte din Complexul Energetic Hunedoara, a anunțat, vineri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, într-o conferință de presă.

În cadrul complexului, vor mai fi păstrate doar un grup de producere a energiei la termocentrala Paroșeni și un grup la Mintia-Deva, grupuri care au împreună 400 MW. Ministrul a prezentat vineri planul de restructurare a CE Hunedoara, care va fi prezentat Comisiei Europene.

”Am plecat de la ideea că problema Complexului Hunedoara nu este una socială, ci una de securitate a sistemului energetic, întrucât în acea zonă a țării sunt foarte puțini producători. Concluzia comisiei pe minerit este că avem nevoie de două grupuri energetice, unul la Paroșani și unul la Deva, care să aibă 400 de MW împreună și pe care ar trebui să le asociem cu două mine pe care le considerăm viabile din cele patru care funcționează în prezent”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

România va trebui să renegocieze cu Comisia Europeană și planul de închidere a minelor până în 2018. În acest plan au fost incluse anii trecuți alte trei mine din Valea Jiului, care nu au mai făcut parte din CE Hunedoara la înființarea complexului.

”Din cele patru mine din prezent din cadrul complexului, Livezeni și Vulcan par a fi cele viabile, iar celelalte două, Lonea și Lupeni, vor intra în programul de închidere până în 2018, pe care deja l-am agreat cu Comisia Europeană”, a mai spus Grigorescu.

Secretarul de stat Corina Popescu a explicat că închiderea minelor Lonea și Lupeni nu va însemna disponibilizarea de mâine a angajaților din aceste unități miniere, întrucât închiderea minelor este de durată și se va realiza cu personalul existent.

La mina Lupeni lucrează 1.289 de oameni, iar la Lonea, circa 900, a spus Dan Agrișan, administratorul special al CE Hunedoara.

T.S.