15.9 C
București
luni, 27 septembrie 2021 - 4:04

Greva ROMATSA. 20 de curse din 40, amânate

spot_img

Douăzeci de curse, aterizări și decolări de pe Aeroportul Henri Coandă vor fi amânate după ora 13, din cauza grevei declanșate de angajații ROMATSA

ROMATSA_control trafic

Reprezentanții aeroportului Otopeni susțin că mai mult de o treime din zboruri au plecat sau aterizat la timp, în intervalul grevei, adică între 11 și 13. Controlorii de trafic anunțaseră că în acest interval de timp, numărul decolărilor şi aterizărilor unor curse interne şi internaţionale va fi redus cu 30%. Oficialii spun ca pasagerii care au bilete la cursele de miercuri să se prezinte la ora stabilită, pentru că există șansa ca orice cursă să poată pleca la timp. Dacă respectiva cursă va fi amânată pentru după-amiază, reprezentanții aeroportului spun că pasagerilor li se oferă toate condițiile de așteptare în incinta aerogării.

Zborurile amânate vizează destinaţii din mai multe ţări europene, precum Paris (Franţa), Londra (Anglia), Dublin (Irlanda) sau Amsterdam (Olanda), dar şi câteva curse interne. Liderii sindicatului ROMATSA susțin că nu se știe cu exactitate ce curse vor mai fi amânate deoarece acestea sunt stabilite la Bruxelles, de Eurocontrol, doar companiile aeriene fiind informate în legătură cu anularea sau menţinerea curselor în acest interval.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul Aeroportului Internaţional “Hernri Coandă”, în intervalul orar 11:00 – 13:00 sunt prevăzute, în total, 40 de zboruri, dintre care 22 aterizări şi 18 decolări.

Controlorii de trafic aerian de la ROMATSA au intrat, miercuri, la ora 11.00, pentru două ore, în grevă de avertisment, fiind nemulţumiţi din cauza neîncheierii contractului colectiv de muncă. Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA are în prezent 1.530 angajaţi. Aceștia dirijează între 2.500 – 3.000 de aeronave care tranzitează, în fiecare zi, teritoriul României.

Sindicatul Controlorilor de Trafic Aerian ATCOR a anunţat în 9 iulie greva de avertisment, pentru că patronatul a refuzat, după aproximativ 80 de zile de negocieri, să continue discuțiile pentru încheierea contractului colectiv de muncă.

Sindicaliştii au 14 revendicări pe care le solicită în noul contract colectiv de muncă.

Pe de altă parte, directorul general al ROMATSA, Ion-Aurel Stanciu, a spus că administraţia şi-a exprimat intenţia de a accepta toate revendicările sindicale.