17.5 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 5:25
No menu items!

Greva profesorilor continuă. Sindicaliștii nu au fost chemați la negocieri. Guvernul le-a transmis prin purtătorul de cuvânt câți bani alocă

spot_img

Sindicaliștii din Învățământ au declarat că greva generală va continua, în condițiile în care Guvernul nu i-a chemat la negocieri nici vineri, nici sâmbătă sau duminică. Duminică la prânz, purtătorul de cuvânt al Executivului a făcut o declarație publică în care a arătat că sumele ce vor fi alocate pentru majorarea veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic depășesc 700 de milioane de lei.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a anunţat, duminică, faptul că Guvernul a pregătit OUG care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Declaraţiile au avut loc în condiţiile în care sindicaliştii din educaţie au anunțat că de joi, nu au primit nicio invitaţie pentru o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii Executivului.

”Guvernul României a pregătit OUG care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didcatic auxiliar şi nedidactic. Voi prezenta ceea ce în următoarele minute iniţiatorii actului normativ Ministerul Investiţiilor şi Proiecteor Europene şi MEN vor posta în transparenţă decizională pe site-urile proprii, urmând ca acest act normativ să fie pe masa Guvernului şi adoptat curând”, a declarat Cărbunaru.

El a mai precizat că efortul bugetar depăşeşte 700 milioane lei, cu resurse europene, 410 milioane lei din exerciţiul financiar 2021-2027m 313 milioane lei din bugetul, în total 729 milioane lei.

Practic, a patra ofertă a Guvernului este cam aceeași, o primă – toți angajații din învățământ vor primi în mod diferențiat 2500 de lei primă de carieră didactică sau de compensare salarială. 

Începând de luni, ministrul Muncii va demara dialogul cu reprezentanții sindicatelor pentru noile grile ale viitoarei legi a salarizării, 15 iulie fiind termenul asumat pentru finalizarea acestor grile.

De asemenea, premierul a cerut ca acest dialog să se realizeze accelerat cu toate sindicatele, din toate domeniile, până miercuri.

„Este nevoie de o nouă lege care să ofere posibilitatea unor venituri mai mari tuturor care lucrează în învățământ Copiii au nevoie ca profesorii lor să fie în clase pentru a încheia cu bine acest an școlar. Facem acest apel de reluare a cursurilor, pornind de la nevoia copiilor de a-și încheia anul școlar și de a susține examenele Ministerul Educației e pregătit să vină cu soluții, pe măsură ce intrăm în această perioadă. Ne așteptăm să găsim înțelegere, pentru că Guvernul vine cu măsuri concrete, nu cu promisiuni, și cu deschidere la dialog”, a mai subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Marilena Nedelcu