19.2 C
București
duminică, 28 aprilie 2024 - 12:58
No menu items!

România Educată iese în stradă. GREVĂ în școli. Lider sindical: „Părinții să-și țină copiii acasă”

spot_img

Reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie au anunţat, marţi, că vor declanşa greva generală din 22 mai. Ea va fi precedată de o grevă de avertisment, miercuri, între orele 11.00 şi 13.00. Liderii sindicali au făcut apel la părinți să-și țină copiii acasă. „Fac un apel către părinți să înțeleagă – și recomandăm în același timp – să ținem copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), într-o conferință de presă.

Salariaţii din învăţământ cer majorarea salariilor, investiţii în baza materială a şcolilor, eliminarea birocraţiei, dar şi măsuri pentru ca incidente violente să nu mai aibă loc în şcoli.

„Nemulţumirile sunt arhicunoscute, nu cred că mai e momentul să le amintim: de la salarii umilitoare, prăbuşirea puterii de cumpărare din cauza inflaţiei, anomalii în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere şi altele. Prin urmare, în urma acestui referendum, la nivelul Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ procentul de grevă este de 71,29% dint totalul membrilor de sindicat, ceea ce înseamnă foarte mult. (…) Acesta este rezultatul, este voinţa oamenilor de a declanşa conflictul colectiv de muncă şi de a intra în grevă generală”, a anunţat, marţi, liderul FSLI, Simion Hăncescu.
 
El a explicat că la ultima grevă generală, care a avut loc în urmă cu aproape 18 ani, 60% dintre membrii de sindicat din învăţământ au fost pentru această acţiune.
 
„Fac un apel către părinți să înțeleagă – și recomandăm în același timp – să ținem copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari și este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală și să nu aibă cine să stea cu ei. Acolo unde sunt colegi care au spus ”nu” nu au decât să se ocupe de ei, dar grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează. De aceea, trebuie să fie părinții alături de noi, să înțeleagă că, dacă ai lor copii vor să aibă un învățământ de calitate, nu se poate ca dascălii să fie în continuare umiliți, nu se poate ca în anul 2023 un profesor debutant să câștige 2.500 de lei. (…)”, a spus liderul sindical.
 
La rândul său, Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”, a arătat că 73,23% dintre membrii Federaţiei s-au exprimat pentru grevă. Acesta a precizat că din 17 mai, între orele 11-13, va începe o grevă de avertisment, în aceste ore urmând a fi oprită orice activitate.
 
„Conform datelor referendumului declanşat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret împreună cu FSLI (…) din cei 70.000 de membri de sindicat 73,23% s-au exprimat în favoarea declanşării grevei generale cu începere din 22 mai. Greva generală va fi precedată, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, de declanşarea unei greve de avertisment care va avea loc cu începere din 17 mai, în intervalul orar 11-13, cu încetarea tuturor activităţilor specifice care ar trebui să se desfăşoare în unităţile de învăţământ preuniversitar”, a afirmat Marius Nistor. 
 
El a precizat că participarea dascălilor la marşul din 10 mai a fost un „mesaj extrem de puternic” transmis de salariaţii din sistem către guvernanţi, mesaj conform căruia angajaţii din educaţie nu mai acceptă tergiversarea unor măsuri care să rezolve doleanţele personalului didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.
 
R. Dan