Greva generală la metrou și RATB a fost amânată

Metroul va circula la intervale de 20 de minute în noaptea de Înviere
foto: timetv.ro
Metroul va circula la intervale de 20 de minute în noaptea de Înviere
foto: timetv.ro

Greva generală la metrou şi RATB anunţată pentru 30 septembrie a fost amânată pentru 14 octombrie, cu scopul de a se continua negocierile cu echipa guvernamentală, a anunţat, joi, preşedintele Unităţii Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi.

“Ca urmare a negocierilor începute pe data de 18 septembrie, între reprezentanţii Federaţiei din Trasporturi, Transloc şi Servicii Publice «ATU – România» şi echipa guvernamentală, dar în primul rând din respect pentru cei peste 700.000 de călători care folosesc zi de zi metroul bucureştean, greva propriu-zisă de la metrou anunţată pentru data de 30 septembrie 2013 se va amâna până pe data de 14 octombrie 2013. În acest timp, negocierile vor continua şi sperăm că se vor găsi şi soluţii”, a spus Ion Rădoi, citat într-un comunicat de presă.

Premierul Victor Ponta a fost abordat de sindicaliștii Metrorex, miercuri, pe șantierul Magistralei 5 și i-au solicitat să îi primească la Guvern pentru a discuta despre indexarea salariilor și a-i prezenta datele și situația corectă.

El a spus că declanșarea grevei “nu ar fi un gest corect și de bun-simț”, deoarece subvențiile de care beneficiază Metrorex provin de la buget, din încasările strânse de la cetățenii României.

“Evident că îmi doresc să nu existe grevă la metrou. Noi dăm în fiecare an subvenţie la metrou din banii tuturor cetăţenilor României, şi cel din Sălaş, şi cel din Botoşani plăteşte pentru metrou, aşa încât asta ar mai lipsi acum, să avem şi o grevă. Cred că nu ar fi corect şi de bun-simţ”, a precizat Ponta.

Sindicaliștii au anunțat pe 4 septembrie că, dacă nu le vor fi rezolvate revendicările, vor opri lucrul pe termen nelimitat. Membrii Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM) au participat pe 17 septembrie la o grevă de avertisment, decizie luată în urma eșecului privind negocierile susținute pe 12 septembrie cu administrația Metrorex. La o zi după greva de avertisment, peste 3.000 de sindicalişti au participat la un miting la sediul Guvernului şi la un marş până în Piaţa Constituţiei.

Victor Ponta a anunțat că Guvernul va relua dialogul cu sindicaliştii de la Metrorex și va încerca să rezolve revendicările care pot fi aprobate, dar nu mai poate accepta ca toate afacerile metroului să fie intermediate de firma sindicatului.

Daniela Marinescu

NICIUN COMENTARIU