10.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 19:18
No menu items!

Greva foamei la porțile cinematografului

spot_img

 

Liderii Sindicatului Liber România Film – preşedintele Maria Bikfalvi şi vicepreşedintele Constantin Curelea – au intrat, începând de luni, ora 11, în greva foamei pentru a obţine anularea Ordinului nr. 2 483, emis de Ministerul Culturii, prin ministrul Puiu Haşotti, se arată într-un comunicat al Confederaţiei Naţionale Sindicale ”Cartel Alfa” la care sindicatul Romfilm este afiliat.

Cei doi fac greva foamei în faţa cinematografului Patria din Capitală.

În ultimele două săptămâni, circa 150 de sindicalişti au protestat în faţa Ministerului Culturii pentru că autorităţile intenţionează să transfere unele cinematografe la autorităţile locale ceea ce ar duce la concedierea salariaților și la schimbarea destinației cinematografelor, cred sindicaliștii.

Este posibil să aibă dreptate. În decembrie 1989 funcţionau, la nivel naţional, 874 cinematografe pentru ca în noiembrie 2012 să fie active doar 29. Un număr de 684 cinematografe au fost închise, iar 161 au fost închiriate şi au astăzi alte destinaţii decât proiecţia de filme.

”Conform unor informaţii neoficiale, se pare că cinematograful Patria – care devine de azi ‘KM 0 al libertăţii cinematografelor’ – va deveni cel mai mare cazinou din Romania, deoarece România Film va trece în subordinea Secretariatului General al Guvernului, care are în subordine RAPPS”, se susține în comunicatul menţionat.

Sindicatul Liber România Film este afiliat la Confederaţia Naţională Sindicală ”Cartel Alfa”.