27 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 21:06
No menu items!

Greva profesorilor continuă. Întâlnire de urgență la Ministerul Educației. Ce se întâmplă cu examenele naționale

spot_img

Greva generală din Educație a intrat în cea de-a treia săptămână, iar sindicatele din Educație au anunțat că greva profesorilor continuă până când le sunt rezolvate solicitările privind atât salariile, cât și „viitorul Educației”. 

Marți, 6 iunie, încep înscrierile la Evaluarea Națională 2023 pentru elevii de clasa a VIII-a. Teoretic, probele urmează să se desfășoare în perioada 19-22 iunie, potrivit calendarului publicat în Monitorul Oficial, însă este posibilă refacerea acestuia, din cauza grevei profesorilor, așa cum s-a întâmplat în cazul examenelor de Evaluare Națională pentru clasa a VI-a.

Marți, la ora 11.00, va avea loc o întâlnire cu reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților, la Ministerul Educației, în privința examenelor naționale, a transmis Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, la Euronews România.

Secretarul de stat a menționat care sunt scenariile:

„Dacă se revine la cursuri, putem merge pe calendarele deja anunțate. Nu e nevoie de modificări, dacă se revine în această săptămână. Dacă nu se revine în această săptămână, luăm în calcul eventuale decalări ale calendarelor pentru cele două examene.”

Asta după ce toate discuțiile și negocierile de până acum dintre Guvern și sindicatele din învățământ au eșuat.

Sindicatele din Educație au anunțat că greva profesorilor continuă până când le sunt rezolvate solicitările privind atât salariile, cât și „viitorul Educației”. Ei acuză că modul în care Guvernul a reacționat la protestul lor „ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri”.

Înscrierile la Evaluarea Națională 2023 încep pe 6 iunie 

Potrivit calendarului publicat în Monitorul oficial, înscrierile la Evaluarea Națională 2023 încep marți, 6 iunie, și se vor încheia vineri, 9 iunie. Înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele școlilor.

Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial.

Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. 

Calendar Evaluarea Națională 2023

Evaluarea Națională 2023 pentru clasa a VIII-a are loc în perioada 19-22 iunie. Proba la Limba română se va desfășura pe 19 iunie, iar proba la Matematică este programată pe 21 iunie.

Elevii de clasa a VIII-a vor finaliza cursurile pe 9 iunie.

Primele rezultate se vor afișa pe 28 iunie, iar cele finale, de după contestații, pe 4 iulie 2023.

                                                                                                              Adina Silav