Greva de la ROMATSA, anulată pe ultima sută de metri

 

Greva controlorilor de trafic aerian de la ROMATSA a fost anulată, a anunțat, luni, ministrul transporturilor, Iulian Matache, în urma negocierilor de luni, care au durat aproape opt ore.

Deși anularea grevei era incertă, la orele după-amiezii, din cauza nesemnării și înregistrării contractului colectiv de muncă, s-a reușit ca această procedură să fie îndeplinită. Liderii sindicali de la Autoritatea pentru Controlul Traficului Aerian – ROMATSA susțineau, astfel, că au ajuns la un acord cu reprezentanții conducerii instituției în privința celor 14 revendicări pe care le au, dar greva generală părea a fi inevitabilă din cauza lipsei contractului colectiv de muncă, semnarea acestuia fiind împiedicată de mai multe probleme.

Cu toate acestea, contractul colectiv de muncă a fost semnat, însă ministrul transporturilor nu a precizat dacă acesta a și fost înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Mâine (marți, 1 septembrie — n. r.), greva nu va mai avea loc. E anunțat Eurocontrolul, nu mai e niciun fel de problemă

Iulian Matache
ministrul transporturilor

Liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR), Gabriel Tudorache, declara pentru Mediafax că cele 14 revendicări au fost aprobate, după negocieri care au durat de sâmbătă până luni dimineață, la ora 4.30, reluate după ora 10.

Tudorache  explica că greva generală nu poate fi anulată, din punct de vedere legal, în cazul în care contractul colectiv de muncă nu este semnat și înregistrat, în cursul zilei de luni, la inspectoratul teritorial de muncă.

Sindicaliştii şi conducerea ROMATSA întâmpinau mai multe probleme, una dintre acestea constând în faptul că fostul director Aurel Stanciu a creat posturi noi pe care a angajat oameni cu contract pe perioadă nedeterminată, aprobând o nouă organigramă la 1 martie. Acum, în urma negocierilor, s-a revenit la vechea organigramă, însă oamenii angajaţi nu pot fi daţi afară, a spus liderul sindical, precizând că este analizat fiecare caz în parte pentru a putea fi semnat contractul colectiv de muncă.

Gabriel Tudorache a mai spus că angajaţii ROMATSA sunt dispuşi să asigure 50 la sută şi peste din traficul aerian, în caz că nu va putea fi anulată greva generală, şi au comunicat acest lucru Eurocontrol (Organizaţia europeană pentru siguranţa traficului aerian).

Nu dorim să deranjăm pe nimeni. Nu e nimeni vinovat pentru situaţia în care ne-a adus fostul director general

Gabriel Tudorache

Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, că greva generală a angajaţilor ROMATSA este legală. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, însă, procesul a rămas fără obiect.

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU