19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 3:07
No menu items!

Greva de la metrou ascunde interese de afaceri. Averea sindicatului de la Metrorex (presă)

spot_img

Greva declanșată de angajații Metrorex are motive subterane, dincolo de revendicările salariale. Averea sindicatului este colosală, iar motivele grevei de la metrou țin exclusiv de afaceri, scrie lumeapolitica.ro.

Unitatea – Sindicatul Liber Metrou București este deținătoarea tuturor părților sociale ale Sindomet Servcom SRL, firma care deține exclusivitate pentru închirierea spațiilor comerciale din stațiile de metrou. Compania sindicaliștilor are această facilitate din 2003. A fost un fel de cadou oferit de mai marii Ministerului Transporturilor pentru sindicatul condus de Ion Rădoi.

Multitudine de sindicate la Metrou

În realitate Unitatea Sindicatul Liber Metrou nu este singurul sindicat din jurul Metrorex. Asociatia PAS Metrou, Sindicatul Liber Central Metrou, Asociația Profesională a Lucrătorilor din Metrou, Federația Sindicatelor Solidare din Metrou, Asociația Mecanicilor de Metrou sau Sindicatul Liber al Mecanicilor de Locomotivă și Metrou sunt câteva dintre organizațiile care nu au primit nimic de la mai marii Ministerului Transporturilor. Contractul initial a fost semnat între Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou și Aviație care deținea Sindomet Servcom și Metrorex. Ulterior, USLMA a fuzionat cu Unitatea – Sindicatul Liber Metrou.

Averea sindicatului

Sindicatul a realizat venituri de 6,2 milioane de lei (1,3 milioane de euro) în 2017 din exploatarea unor active evaluate la 17 milioane de lei (3,6 milioane de euro). Mare parte dintre acești bani sunt virați chiar de Metrorex și reprezintă 2% din banii pe care angajații ar putea să-I direcționeze din impozitul pe profit.

Sindomet Servcom nu a participat cu mult la aceste venituri deoarece în același an a realizat venituri de 5,4 milioane de lei dar și cheltuieli de 5,4 milioane de lei, deci un profit infim față de activele de 10,7 milioane de lei deținute.

Aceste rezultate arată că firma ar fi chiar într-o oarecare dificultate financiară având în vedere datoriile de 8 milioane de lei pe care le înregistrează.

În afară de contractul extrem de avantajos cu Metrorex prin care firma sindicatului a obținut monopol pe spațiile comerciale, Sindomet Servcom are mai multe hoteluri.

Citiți continuarea aici

Andrei Tudor