29.3 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 18:28
No menu items!

Greva continuă. Nou protest de amploare al profesorilor în București: Vrem garanții pe noua grilă de salarizare și salariul debutanților

spot_img

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret, Marius Nistor, a anunțat, miercuri, că un nou protest de amploare al profesorilor va avea loc joi sau vineri în București. El a spus că sindicatele au depus în acest sens o cerere la Primăria Capitalei.

Marius Nistor a precizat că la protest sunt așteptați în jur de 20.000 de participanți.

El a anunțat că greva profesorilor va continua până când Guvernul va da garanții legate de noua grilă de salarizare și salariul debutanților.

”Totul depinde de Guvernul României. Aşteptăm reacţia Guvernului”, a afirmat el. ”Noi am spus foarte clar ce vrem, vrem garanţi vizavi de grila de salarizare şi binenţeles salariul debutantului, care ar trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe ecoonomie. Deci, în momentul în care vor exista aceste garanţii, colegii noştri vor hotărî în cunoştinţă de cauză”, a mai spus el la finalul unei noi runde de negocieri, care a avut loc la Ministerul Educației.

Despre procentul cadrelor didactice aflate în grevă, Marius Nistor a spus că Ministerul se raportează la total salariaţi. ”În grevă nu sunt doar membri de sindicat. Din datele ministerului, s-au retras 15.000 de oameni, majoritatea nu sunt membri de sindicat. Deci, procentul este nesemnificativ şi nu influenţează, per ansamblu, legalitatea acestei acţiuni de protest”.

Marius Nistor a mai adăugat că, ”în niciun caz, nu trebuie acuzat vreun cadru didactic care s-a retras din acţiunea de grevă că ar fi spărgător de grevă”.

Marile federații sindicale din Educație au cerut ca, din ianuarie 2024, salariul unui cadru dicatic debutant să fie echivalent cu salariul mediu pe economie (circa 4.000 de lei în acest moment), iar restul salariilor să fie raportate la acest prag. În plus, profesorii au cerut o creștere de 2.000 de lei brut în acest an.

Guvernul a adoptat, în schimb, prin ordonanță de urgență o creștere cu doar 1.000 de lei net în acest an (circa 585 de lei net).

                                                                                                              Adina Silav