3.1 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 19:49
No menu items!

GREVĂ de avertisment în Sănătate. Activitatea, paralizată în mai multe spitale din țară

spot_img

protest-medici

Angajaţii din sistemul sanitar au intrat luni dimineață în grevă de avertisment. Reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunțat că în unităţile sanitare a fost oprită activitatea timp de două ore, fiind asigurate o treime din activitate şi urgenţele.

Aproape 100.000 de angajaţi din sistemul sanitar au intrat în grevă de avertisment, a declarat pentru MEDIAFAX prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, care a precizat că ministrul sănătăţii “nu a jucat corect” şi le-a cerut managerilor să verifice câţi doctori sunt în grevă.

“Din păcate, ministrul sănătăţii nu a jucat corect, a cerut managerilor să verifice câţi doctori sunt în grevă. Protestul nostru este susţinut de aproape 100.000 de oameni din toate unităţile sanitare, cu excepţia Spitalului Judeţean Braşov, unde managerul i-a ameninţat pe protestatari”, a spus liderul Federaţiei Sanitas. Marius Sepi a precizat că greva de avertisment nu a afectat internările de urgenţă şi că a cerut liderilor din unităţile sanitare să transmită managerilor lista nominală a persoanelor care au participat la grevă.

La rândul lui, preşedintele Uniunii Sindicale Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a declarat luni că, în cazul în care greva va fi declarată ilegală, angajaţii din sistemul sanitar vor depune, la unităţile la care lucrează, cereri să primească toate liberele restante din acest an, pentru zilele suplimentare lucrate.

Viorel Huşanu a precizat că, potrivit prevederilor din Contractul colectiv de muncă, lipsa solicitării scrise a angajatorilor pentru muncă suplimentară este ilegală.

Potrivit liderului sindical, angajaţii din sistemul sanitar au foarte multe zile libere de primit pentru munca suplimentară din acest an, iar aceştia sunt hotărâţi să le ceară, dacă greva din sistemul sanitar va fi declarată ilegală. Hușanu a mai spus că în mai multe spitale din Capitală nu s-a operat şi nu s-au făcut internări până luni la ora 10.00, iar la greva de avertisment au participat atât asistenţi medicali, cât şi medici.

Angajaţii din sistemul sanitar au fost luni, între orele 8.00 şi 10.00, în grevă de avertisment, reprezentanţii Federaţiei Sanitas spunând că în unităţile sanitare a fost oprită activitatea în cele două ore, fiind asigurate o treime din activitate şi urgenţele.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat că luni după-amiază vor fi reluate negocierile cu Ministerul Sănătăţii, în vederea semnării contractului colectiv de muncă la nivel de sector. Federaţia mai urmăreşte să obţină şi creşterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar şi deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem.

R.D.