28.9 C
București
luni, 15 aprilie 2024 - 16:25
No menu items!

Greșeală imensă a unui polițist rutier: A dat o sancțiune care nu există în Codul Rutier

spot_img

Un polițist din Alba a dat o sancțiune care nu există în Codul Rutier. Agentul a oprit pentru control, în trafic, un șofer și, pentru că aparatul etilotest a indicat o alcoolemie de 0,03 mg/litru, omul legii a decis „suspendarea permisului de conducere pentru 24 de ore”, scrie Alba24.ro. Șoferul a apelat la judecători, iar procesul verbal de contravenție a fost anulat. 

Șoferul a fost tras pe dreapta pentru un control de rutină. A fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o alcoolemie de 0,03 mg/l alcool pur in aerul expirat.

Conducătorul auto a susținut că nu a consumat băuturi alcoolice și a cerut să fie dus la spital pentru prelevarea de probe biologice.

În procesul verbal, polițistul rutier a trecut ca sancțiune „suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 24 de ore”, sancțiune care nu există, însă, în Codul Rutier.

În plus, analizele de sânge au dovedit că bărbatul nu avea deloc alcool în sânge.

Astfel, șoferul a dat Poliția în judecată.

„Cu privire însă la sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o durată de 24 de ore, instanţa constată că acesta este nelegală, întrucât, conform art. art. 102 alin.(3) lit. a) din OUG nr. 195/2002, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptei de conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune”, au precizat magistrații Judecătoriei Blaj în motivarea instanței făcută publică pe 29 iulie 2023, pe portatul rejust.ro.

Pe lângă greșeala comisă de polițistul rutier, magistrații au luat în considerare și fapul că șoferul a ieșit negativ la testul de sânge, așa că au decis anularea procesului verbal de contravenție.

                                                                                                                  Adina Silav