10.9 C
București
duminică, 28 februarie 2021 - 20:54

Grecia, în incapacitate de plată. Guvernul nu achită rata de 1,6 mld euro către FMI

Anunțul a fost făcut marți de ministrul grec al finanțelor Ianis Varoufakis

grecia

Ministrul grec al finanţelor, Ianis Varoufakis, a confirmat marţi că Grecia nu va plăti în următoarele ore tranşa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI), astfel că va intra oficial în incapacitate de plată.

Întrebat de jurnalişti dacă Grecia va achita până miercuri, 1 iulie, rata de 1,6 miliarde de euro către FMI, Varoufakis a răspuns: “Nu”.

Afirmaţia a fost făcută în contextul speculaţiilor potrivit cărora premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras ar încerca să ajungă la un acord de ultim moment cu Grupul Bruxelles – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Alexis Tsipras a avut în ultimele ore discuţii cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu preşedintele BCE, Mario Draghi, şi cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se încheie marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuie să facă plata către FMI.

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Dacă nu va achita rata către FMI până marţi la ora 24.00, economia elenă va intra oficial în incapacitate de plată, prima etapă către faliment.

R.D.