20.2 C
București
vineri, 18 iunie 2021 - 12:42

Grecia: Grevă generală de 24 de ore

spot_img

Grecia: Grevă generală de 24 de ore
foto: evz.ro

Mii de demonstranţi împotriva politicii de austeritate au ocupat, miercuri, străzile din Atena, într-o nouă zi de grevă generală, prima din acest an, lansată de sindicate în semn de protest faţă de reducerile de cheltuieli şi creşterile de taxe, măsuri ce anunță creșterea şomajului la 30%, în 2013.

Greva de 24 de ore a provocat perturbarea traficului aerian, naval şi feroviar şi a afectat funcţionarea serviciilor publice. Şcolile de stat şi administraţiile fiscale sunt închise, spitalele preiau doar urgenţele, iar tribunalele şi-au întrerupt activitatea, din cauza grevei avocaţilor. La protest participă şi medicii şi dentiştii cu cabinete private.

Aflat, marţi, într-o vizită la Atena, preşedintele francez, Francois Hollande, a exprimat “sprijinul şi încrederea” Parisului faţă de acţiunile guvernului grec din ultimele luni.

O nouă serie de creşteri de taxe la începutul anului şi şomajul ajuns la 27% au nemulţumit însă sindicatele, într-o ţară care se confruntă cu al şaselea an de recesiune şi o creştere rapidă a sărăciei.

Sindicatele sunt nemulţumite, de asemenea, de decizia guvernului de dreapta de a rezilia contractele colective de muncă din sectorul public, în cadrul unei reforme salariale generale, care va rezulta în noi tăieri de venituri.

A.V.