0.8 C
București
duminică, 16 ianuarie 2022 - 22:00
No menu items!

Grecia: Grevă generală cu manifestaţii şi perturbarea transporturilor, în semn de protest față de măsurile de austeritate

spot_img

 greva grecia

Manifestații la apelul sindicatelor din sectoarele privat și public sunt prevăzute pentru miercuri la Atena și în alte orașe din Grecia, în cadrul unei greve generale de 24 de ore, care va perturba în special transportul maritim, relatează AFP.

Este vorba despre prima grevă generală a anului, organizată de sindicatele din sectorul public (ADEDY) şi privat (GSEE), pentru a protesta faţă de continuarea unei politici de austeritate pentru al cincilea an consecutiv de la izbucnirea crizei datoriilor.

“Nu concedierilor şi şomajului tehnic, protejarea drepturilor sociale şi serviciilor publice”, afirmă ADEDY într-un comunicat.

Grecia s-a angajat față de creditorii săi, UE, BCE și FMI, să concedieze aproximativ11.500 de funcționari până la finalul anului 2014, prin fuziunea sau suprimarea unor organisme publice, după 3.500 de concedieri efectuate în 2013.

În ultimii ani, aproximativ 20.000 de angajați au fost trimiși în șomaj parțial, obiectivul fiind să se ajungă la o cifră de 25.000 până la sfârșitul anului curent.

Centrala GSEE a făcut apel, la rândul său, către salariați „să reziste catastrofei sociale” și să „ceară schimbarea politicilor”. „Spunem ‘nu’ austerității, șomajului și condițiilor de muncă medievale”, se afirmă într-un comunicat al acesteia.

Nave comerciale au rămas ancorate miercuri în cele mai multe porturi, nicio legătură maritimă nu se va face între insule și portul principal din Pireu, în apropiere de Atena, ca urmare a participării sindicatului marinarilor la grevă, potrivit biroului de presă al Marinei comerciale elene.

Căile ferate (OSE) şi trenul care face legătura între Atena şi aeroport sunt, de asemenea, afectate de grevă, aeroporturile operează miercuri în mod normal, ca și metroul și tramvaiele din Atena, dar circulația cu troleibuzele și autobuzele va fi perturbată, dat fiind participarea lucrătorilor din transporturi la această grevă care va dura până seara.

Majoritatea farmaciilor sunt, de asemenea, în grevă din cauza unui acord recent, semnat între Guvern şi troică, privind dereglementarea sectorului.

Spitalele funcţionează cu personal redus din cauza participării medicilor la grevă.

Două reuniuni sunt prevăzute spre sfârşitul dimineţii în centrul Atenei. Prima la ora 07.00 GMT (10.00 ora României), organizată de Frontul muncitorilor, apropiat de comunişti, iar a doua de către ADEDY şi GSEE, o oră mai târziu.

C.A.