4.6 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 17:26
No menu items!

Grecia are pentru următorii trei ani finanțare de aproximativ 85 miliarde de euro de la UE și FMI

spot_img

Grecia și-a asigurat pentru următorii trei ani finanțare de aproximativ 85 miliarde de euro de la Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional, iar băncile elene primesc urgent fonduri de zece miliarde de euro, pentru recapitalizare

banca grecia

Un oficial guvernamental elen, citat de Reuters a declarat că negocierile – maraton au durat toată noaptea, dar valoarea pachetului de asistență financiară era estimată la 86 miliarde de euro.

Autoritățile elene nu au acceptat propunerea creditorilor internaționali privind gestionarea problemei creditelor neperformante. Conform surselor, autoritățile de la Atena vor să înființeze o bancă de rebuturi (bad bank) pentru a rezolva problema, în timp ce creditorii internaționali cer vânzarea lor către fondurile specializate.

Luna trecută, BCE a majorat de două ori finanțarea de urgență destinată creditorilor eleni cu câte 900 milioane de euro, după acordul privind al treilea plan de asistență financiară pentru Grecia, în valoare de 86 miliarde de euro.

Acești bani au permis redeschiderea băncilor din Grecia, după trei săptămâni, dar limita maximă a fondurilor care pot fi retrase săptămânal de la bancomat a fost fixată la 420 de euro.

Oficialii eleni vor ca noul acord să fie ratificat de Parlament miercuri sau joi, urmând să fie examinat vineri de miniștrii de Finanțe din zona euro, ceea ce va permite Greciei să primească prima tranșă până în 20 august.